Succesvolle arbiter Jan de Vries uit Enschede is in de race voor titel ‘Amateurscheidsrechter van het Jaar’

Succesvolle arbiter Jan de Vries uit Enschede is in de race voor titel ‘Amateurscheidsrechter van het Jaar’
6 januari 2023 Reacties uitgeschakeld voor Succesvolle arbiter Jan de Vries uit Enschede is in de race voor titel ‘Amateurscheidsrechter van het Jaar’ Clubnieuws,Uncategorized admin

‘Praten met de spelers is essentieel’

Uit meer dan 19.000 stemmen is Jan de Vries gekozen als finalist voor de titel Amateurscheidsrechter van het Jaar. De Enschedeër, die als KNVB-scheidsrechter wedstrijden fluit in de eerste klasse van het amateurvoetbal, zit bij de laatste drie overgebleven kandidaten.

DYLAN ALTHOF, Tubantia 6 januari 2023

Als hem wordt gevraagd naar het gevoel van een finaleplek overheerst de trots bij Jan de Vries. De scheidsrechter is uit duizenden inzendingen plots finalist. “Ik voel me trots. Maar dat had ik al toen ik genomineerd werd door de scheidsrechtersvereniging. Dat vond ik al heel bijzonder en had ik niet verwacht. Bij de verkiezing zijn eerst de provinciewinnaars gekozen. Van de twaalf provinciewinnaars gaan er zes door naar de halve finale. Toen ik hoorde dat in de finale zit zaterdag 7 januari ben ik alleen maar trotser geworden.”

Ervaren in de voetballerij

De Vries loopt al vele jaren mee in het amateurvoetbal. Als speler begon hij bij Enschedese Boys. Jarenlang heeft hij verschillende jeugdelftallen getraind. Tegenwoordig is De Vries actief als assistent-coach bij Avanti Wilskracht in het eerste elftal. Op zaterdag fluit hij zijn wedstrijden. Zijn scheidsrechterscarrière startte noodgedwongen. “Ik ben op mijn 50ste begonnen na een blessure. Ik heb toen de KNVB gebeld dat ik wilde gaan fluiten. Ze moesten niet met opleidingen aankomen, daar had ik geen zin in. Ik heb uiteindelijk één stagewedstrijd gefloten en vanaf toen is het in een sneltreinvaart gegaan. Mijn bedoeling was om op zondagmorgen tweede elftallen te gaan fluiten, maar dat is dus anders gelopen. Jaar naar jaar werd ik gepromoveerd. En nu fluit ik voor het vijfde jaar in de eerste klasse op zaterdag. Met af en toe wedstrijden in de divisies en in de tweede klasse.”

Een eigen stijl

Elke scheidsrechter heeft zijn eigen stijl, zo ook De Vries: “Ik ben een scheidsrechter die een beetje als trainer ertussen loopt. Ik vind het ook helemaal niet vervelend om de jongens op het veld een compliment te geven als ze iets goeds doen. Een speler kan dan van mij ook een ‘high five’ krijgen. Praten met de spelers is essentieel. Als scheidsrechters moeten we ook nadenken over waarom we het soms zwaar hebben in een wedstrijd. Het is makkelijk gezegd dat de jeugd een stuk agressiever is en reageert. In mijn beleving en ervaring hangt het er ook vanaf hoe je ermee omgaat.”

Fout toegeven

Als er een fout wordt gemaakt, schroomt De Vries ook niet om dit toe te geven. “Als een speler het een keer niet met een beslissing eens is, betekent dat niet dat die jongen geen gelijk heeft. Ik geef dan aan ‘misschien heb je wel gelijk, maar ik zag het anders’. Als je gelijk een gele kaart trekt en zegt ‘ik bepaal’, dan krijg je het als scheidsrechter moeilijk. Je bent daar zelf medeverantwoordelijk voor.”

De scheidsrechter uit Enschede heeft direct een voorbeeld. Vorig seizoen floot De Vries de wedstrijd CSV Apeldoorn tegen Go Ahead Kampen in de eerste klasse. Bij een 1-0 stand twintig minuten voor tijd werd er een penalty gegeven voor de thuisploeg. 2-0, wedstrijd beslist. De speler van de tackle kwam naar De Vries toe en gaf aan dat hij de scheidsrechter goed vond fluiten, maar dat hij de bal raakte. De Vries bleef zijn beslissing.

Dagen daarna kreeg hij de beelden onder ogen via CSV Apeldoorn. “Ik zag het moment terug en ik zat helemaal fout. Er werd honderd procent de bal gespeeld. Via de spelerslijst heb ik de jongen opgezocht en geappt: sorry ik zag de beelden en ik zat fout, mijn excuses. Ik vind het heel vervelend, maar ik kan het niet terugdraaien. Hij reageerde direct met: top scheids! Fijn dat u reageert en dat u heeft gezien dat dit een van mijn beste tackles in mijn carrière is geweest. Dit kan gebeuren en zit er niet teveel mee. Ik wil die fout ook niet maken, maar ik maak ze ook.”

Heel bijzonder

Of de 62-jarige scheidsrechter uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen, weet De Vries nog niet. “Geen idee de kans is 33,33 procent. Ik sta al op het podium. Hoe geweldig is dat, gewoon bij de laatste drie van Nederland. Eerste worden is natuurlijk het leukst, maar dit is toch al heel bijzonder.

In de finale krijgen de finalisten een casus voorgelegd en worden er vragen gesteld. Juryleden zijn: Franca Overtoom (assistent-scheidsrechter betaald voetbal), Bas Nijhuis (scheidsrechter betaald voetbal), Marc van Erven (CEO ARAG) en Sjoerd Mossou (voetbaljournalist, columnist en schrijver). Desondanks is De Vries niet gestrest: “Ik ga op mijn gevoel af.”