Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
De Enschedese Voetbalfederatie trapte vijf jaar geleden na de zoveelste rel binnen de stadsgrenzen op de rem: tot hier en niet verder. Je zou het op basis van de actualiteit niet meteen verwachten, maar er gloort hoop. „De landelijke trend laat zien dat het aantal incidenten toeneemt, maar in Enschede is het sindsdien juist gestabiliseerd.”
TUBANTIA, Leon ten Voorde 13-06-24
Het Enschedese amateurvoetbal lag in de voorbije weken weer onder het vergrootglas na enkele incidenten, die de pers haalden. Gert Rotting is secretaris van de Enschedese Voetbalfederatie en hij reageert op het verhaal op deze site, waarin clubs worden opgeroepen zelf eerder in actie te komen bij wangedrag en niet te wachten op maatregelen van de KNVB. „Daar kunnen wij ons als federatie helemaal in vinden”, zegt hij. „Sterker nog: dat stimuleren wij enorm.”
„Vijf jaar geleden zijn wij met de clubs om de tafel gaan zitten”, vertelt Rotting. „De druppel was de wedstrijd SVV-Phenix, die helemaal uit de hand liep. Er staken op dat moment allerlei sentimenten de kop op. Bepaalde clubs in Enschede wilden niet meer tegen elkaar spelen, en clubs van buiten de stad wilden niet meer naar Enschede. Dat was voor ons het moment om te zeggen: dit moeten we een halt toeroepen. We hebben gezamenlijk de alarmbel geluid en hebben een zelfreinigend initiatief ontwikkeld: Het manifest ‘Voetballen met plezier’. En sindsdien maken we heel voorzichtig stappen met elkaar.”
Bij structureel wangedrag moet je als club niet te beroerd zijn om in te grijpen. U hoeft ons niet te bellen, wij bellen u wel.
Gert Rotting, secretaris Enschedese Voetbalfederatie
Rotting beseft dat zijn conclusie misschien wat vreemd overkomt met de incidenten bij de Enschedese verenigingen Het Centrum en TVV nog vers in het geheugen. „Niet alles gaat meteen goed, maar de negatieve geluiden verstommen wel steeds meer. Voor alle duidelijkheid: wij zijn geen politie. We proberen de clubs te helpen als er iets is gebeurd, dan wel bij te sturen. We dragen ook voortdurend uit waar we mee bezig zijn.”
Aan clubs wordt gevraagd proactief te zijn. „We hameren er steeds op te werken met een gedragscode en vertrouwenspersonen waar je incidenten kunt melden. Belangrijk is dat je elkaar blijft aanspreken. En dat je als club bij structureel wangedrag niet te beroerd bent om in te grijpen. U hoeft ons niet te bellen, wij bellen u wel.”
Volgens Rotting neemt de federatie altijd contact op met verenigingen waar iets is voorgevallen. „Ons advies luidt: verbeter de wereld en begin bij jezelf.”
Jaarlijks komen de clubs bij elkaar om te sparren en te evalueren. Zaterdag is de Enschedese voetbaldag, die wordt gehouden op de velden van PW. „Door zo’n dag te organiseren, hopen we elkaar beter te leren kennen, te waarderen en te respecteren”, aldus Rotting. „Het is een illusie dat er geen wedstrijden meer zullen ontsporen, maar wij en de clubs geloven sterk in de positieve werking van deze aanpak.”