Dit was destijds de aanleiding voor Het Manifest

Dit was destijds de aanleiding voor Het Manifest
8 juni 2024 Reacties uitgeschakeld voor Dit was destijds de aanleiding voor Het Manifest Uncategorized admin

‘Er is iets geknakt, de jongens willen dit echt niet meer’

Intimidatie, vechtpartijen: clubs zijn er klaar mee en maken een duidelijk statement

Tijdens de vakantieperiode in het amateurvoetbal ligt er een ongekend lastig dossier klaar voor de KNVB. Grote vraag: wat te doen met de competitie-indeling voor het nieuwe seizoen? En dan vooral de vijfde klasse A, waar sommige dorpsclubs na alle onrust van de afgelopen tijd weigeren om nog langer tegen bepaalde ploegen uit ‘de stad’ te spelen.

TUBANTIA, 8 JUNI 2024, LEON TEN VOORDE ROBIN CAMPMANS


Het was een tussenzin in alle commotie rondom de gestaakte wedstrijd in maart van dit jaar tussen ’t Centrum en Manderveen. Voorzitter Gert Huzink gaf, nadat het duel totaal uit de hand was gelopen en de spelers van Manderveen zonder te douchen huiswaarts keerden, meerdere malen aan dat de dorpsclub niet terug zou keren in Enschede voor het nog openstaande restant. Dat bleek. Manderveen kreeg in totaal zeven punten in mindering en werd uiteindelijk, vanwege tot twee keer toe niet komen opdagen, uit de competitie gehaald. Wat als beide clubs komend seizoen weer bij elkaar worden ingedeeld? “Dan vrees ik dat we weer een probleem hebben”, zei Huzink.

Spanningen

Want nu de reguliere competitie voorbij is, blijkt dat zowel ’t Centrum als Manderveen ook na de zomer weer in de vijfde klasse uitkomen. Op 9 augustus maakt de KNVB de indeling voor het nieuwe seizoen bekend. “We weten dat er afgelopen seizoen spanningen waren in de vijfde klasse A, maar kunnen nog niet vooruitlopen op de indeling”, laat de bond in een reactie weten.

Want niet alleen ’t Centrum – Manderveen stond afgelopen seizoen in negatief opzicht vol in de spotlights, hetzelfde gold in dezelfde competitie voor Hoeve Vooruit – TVV. Het duel in Sint Isidorushoeve werd op 28 april na een enorme vechtpartij gestaakt. Spelers en supporters van de Enschedese club belaagden de scheidsrechter en supporters van de thuisploeg. Politie-inzet was noodzakelijk om de rust te laten terugkeren. De beelden op social media van die rellen veroorzaakten veel commotie.

Bij Hoeve Vooruit zijn ze er klaar mee. “Wij willen niet meer tegen TVV spelen”, zegt bestuurslid Michiel Waanders. Het verzoek om komend seizoen ingedeeld te worden in de Achterhoekse afdeling is al de deur uit. “Maar dat doen we elk seizoen, en het wordt nooit gehonoreerd.”

“Wij zijn een club die vaak pendelt tussen de vierde en vijfde klasse”, vervolgt Waanders. “Met de Enschedese clubs in de vierde klasse is er niets aan de hand. Dat zijn prima wedstrijden. Maar de vijfde klasse is een ander verhaal. Als wij weer in die klasse komen, vrees ik dat we binnen afzienbare tijd geen eerste elftal meer hebben. De jongens willen dit niet meer. We horen nu al de geluiden van ouders van onze jeugdspelers dat ze hun kinderen niet die kant op willen laten gaan.”

De vijfde klasse A ligt daarmee al voor de nieuwe indeling bekend is onder een vergrootglas. Weer, want in maart 2022 kwam deze competitie ook al volop in het nieuws. Dat had met voetbal zelfs niets te maken. In een brief destijds aan de KNVB, ook in het bezit van deze krant, gaven acht clubs die op dat moment in 5A speelden aan klaar te zijn met ‘intimidatie, een onveilig gevoel en zelfs fysieke aanvallen van ’t Centrum’.

Aan de bel getrokken

Manderveen was een van die acht clubs die aan de bel trok, net als onder meer TVV. “Wedstrijden tegen TVV zijn ook pittig”, vindt Huzink. “Maar van escalatie was bij onze duels tegen TVV geen sprake. Bij ’t Centrum is dat echt anders. Helaas is er aan de brief nooit een goed vervolg gegeven. Wij moeten bij de bond nog officieel aanvragen dat we niet meer bij ’t Centrum in de competitie willen. We hebben het al wel meerdere keren aangegeven.”

Want er is een keerzijde. “Er zitten ook mooie tegenstanders in 5A. Bovendien wil de bond logischerwijs competities met ongeveer een gelijk aantal teams. Maar wij zijn duidelijk: niet meer tegen ’t Centrum. Als het alternatief een andere klasse is met veel langere reistijd, dan moet dat maar. We speelden laatst de derby tegen Langeveen. Ze gaven aan dat, als wij eruit gaan, zij ook gaan kijken wat de beste optie voor ze is.”

Bij Hoeve Vooruit hebben de gebeurtenissen van 28 april tegen TVV er enorm ingehakt. “Er is iets geknakt”, zegt bestuurslid Waanders. De dorpsclub, die niets met de rellen had te maken, is ook zeer teleurgesteld in de houding van de KNVB. “We voelen ons in de steek gelaten en niet serieus genomen”, aldus Waanders. “De KNVB heeft altijd de mond vol van no-tolerance, maar in de praktijk handelen ze daar niet naar. Bij deze gewelddadigheden paste maar één straf en dat is een club meteen uit de competitie nemen. Leden van ons zijn aangevallen en bedreigd, terwijl ze de scheidsrechter en andere mensen wilden beschermen. Op de beelden is ook goed te zien dat de scheidsrechter door mensen van TVV wordt belaagd. Die beelden spreken voor zich, maar wij hebben het gevoel dat de tuchtcommissie ze niet eens heeft bekeken. Ze hebben TVV vijf punten in mindering gegeven en met het puntenaantal wat ze overhielden bleven ze nog steeds, heel toevallig, in de race voor promotie. Van de zes spelers die zijn geschorst, zijn er drie in hoger beroep vrijgesproken, terwijl je op de beelden kunt zien dat zij zich ernstig misdragen. Als je het verhaal van de woordvoerder dan leest… Daarin staat: “Na het inzien van alle beelden en verklaringen is moeilijk hard te maken dat de scheidsrechter belaagd was. Dat wil zeggen: de scheidsrechter heeft een paar passen achteruit gedaan om weg te lopen bij een opstootje. Bij TVV zijn er spelers en omstanders geweest die meteen handelend optraden toen de situatie leek te escaleren. Zij beschermden de scheidsrechter.”

“Als je als bond dit zit zo laat passeren en alles afdoet onder gebrek aan bewijs”, vervolgt Waanders. “Waar zijn we dan met z’n allen mee bezig?”

Wat het bestuur, de staf en de spelers ook dwarszit zijn de gebeurtenissen onlangs bij de uitwedstrijd bij ’t Centrum. “Daar was een delegatie van TVV aanwezig en onze spelers zijn daar de gehele avond geïntimideerd”, aldus Waanders. “Zelfs bij vertrek, tot aan de auto toe, zijn een paar mensen van ons bedreigd. Dat geeft wel aan dat ze bij TVV lachen om de straf. Ze nemen het totaal niet serieus.”

KNVB moet er iets mee

Het bestuur van Hoeve Vooruit heeft op 18 juni een afspraak met een afvaardiging van de KNVB. “Dan laten we ze in alle rust de beelden zien en dan zijn we benieuwd wat ze er zelf van vinden”, aldus Waanders. “En dan zullen we nogmaals ook ons standpunt duidelijk maken: niet meer tegen TVV en niet meer in deze klasse. De KNVB zal hier echt een keer iets mee moeten.”