Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
Beschouwing
De incidenten bij bijvoorbeeld Het Centrum-Manderveen en Hoeve Vooruit-TVV staan niet bepaald op zichzelf. Het aantal incidenten op amateurvelden is het afgelopen seizoen fors toegenomen, zo blijkt uit de cijfers. De clubs mogen best wat kritischer zijn op zichzelf.
TUBANTIA, 12 JUNI, LEON TEN VOORDE
Enschede
Eerst maar eens wat officiële cijfers. Tot aan 18 mei van dit seizoen zijn er bij de KNVB 1972 meldingen van wanordelijkheden binnengekomen. Vorig jaar waren dat er 1659. In de districten Noord/Oost ging het om 469 incidenten. Dat zijn er 53 meer dan vorig seizoen. In totaal werden in het oosten en het noorden van het land drie teams uit de competitie genomen. 33 ploegen hebben tijdelijk geen wedstrijd gespeeld in afwachting van een onderzoek. De meeste meldingen werden gedaan in het district West. Verbaal en fysiek geweld voeren de lijst met incidenten aan.
Hoge werkdruk
De statistieken laten duidelijk zien dat er een structureel probleem is op de Nederlandse amateurvelden. Al is het volgens ingewijden wel zo dat de toegenomen aandacht voor wangedrag leidt tot meer meldingen. Een gevolg hiervan is de grote werkdruk bij de afdeling tuchtzaken van de KNVB, waardoor tot frustratie van betrokkenen sommige zaken wel twee tot drie maanden in beslag nemen.
De alarmerende cijfers vragen om een plan van aanpak van de bond. Maar voordat er allerlei nieuwe maatregelen op tafel komen, wordt het tijd dat de clubs zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Op dat vlak valt er nog een wereld te winnen. Wie weleens op een zaterdagochtend langs de lijn staat bij een jeugdwedstrijd, verbaast zich over wat er alleen al vanaf de kant door begeleiders dan wel ouders wordt geroepen richting scheidsrechter of tegenstander. Of zelfs richting de eigen kinderen of spelers.
Overal gebeurt weleens wat en niet alles is te voorkomen in een contactsport met allerlei emoties. Maar wie zich stelselmatig misdraagt, zou niet meer welkom moeten zijn. Dat geldt voor spelers individueel, supporters, ouders, maar ook voor teams die te vaak wat bij de hakken hebben. Snijd de rotte appels weg en sla duidelijke piketpaaltjes: tot hier en niet verder.
Wijzen naar anderen
Nu zie je nog te vaak dat clubs na een voorval eerst naar een ander wijzen. Als de verenigingen een serieuze omslag willen, dan wachten ze niet lijdzaam tot de KNVB de regels verder aanscherpt.
Bij de gemiddelde amateurclub wemelt het van de commissies. Maar bij hoeveel verenigingen bestaat er zoiets als een commissie waarden en normen? Bij hoeveel clubs krijgen de nieuwe leden een huishoudboekje mee, met daarin onder meer de spelregels waar iedereen zich aan moet houden? Het klinkt misschien schoolmeesterachtig, maar de clubs kunnen niet langer alle problemen bij de KNVB neerleggen. Het is een utopie om te denken dat er op korte termijn wat gaat veranderen, maar enige zelfreflectie en zelfregulering bij de clubs zou al een eerste stap in de goede richting zijn.
Tuchtcommissie
Een hardnekkig misverstand is dat de KNVB de strafmaat bepaalt. Maar net als in een rechtstaat is er in het voetbal sprake van een scheiding der machten. De tuchtcommissie opereert zelfstandig. Die commissie bestaat de laatste jaren vooral uit juristen en soms zelfs uit mensen die in het dagelijks leven rechter zijn. Hun werkwijze botst nog weleens met de gevoelens van gedupeerden. Bij Hoeve Vooruit was er sprake van verbazing en ergernis, omdat er volgens de club relatief lage straffen zijn uitgedeeld aan TVV, onder het mom van ‘een gebrek aan bewijs’. Maar in de rechtspraak moet sprake zijn van onomstotelijk bewijs. En dus kan het gebeuren dat een filmpje niet voldoende is.
Overigens wil de KNVB volgend seizoen een pilot beginnen met het geven van tijdstraffen in het bekertoernooi. Die wordt momenteel verder uitgewerkt. De nieuwe maatregel zou dan vanaf de achtste finales moeten ingaan.