Aantal incidenten op amateurvelden moet omlaag, dit hebben clubs in Enschede bedacht om dat te bereiken

Aantal incidenten op amateurvelden moet omlaag, dit hebben clubs in Enschede bedacht om dat te bereiken
14 juni 2024 Reacties uitgeschakeld voor Aantal incidenten op amateurvelden moet omlaag, dit hebben clubs in Enschede bedacht om dat te bereiken Uncategorized admin

NOS.nl, vrijdag 14 juni 2024

Geweld op de voetbalvelden, het is een ontwikkeling die sinds corona alleen maar is verergerd, ziet Gert Rotting secretaris van de Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen. Vijf jaar geleden al tekenden clubs in Enschede een manifest dat excessen tegen moet gaan. Waar landelijk het aantal incidenten toeneemt, bleef het in Enschede gelijk. “We zitten nog op hetzelfde niveau. Een treurig niveau, maar daar gaat het niet om. Je zou het ook uit kunnen leggen als vooruitgang. Een heel voorzichtige vooruitgang, want we hebben nog steeds genoeg incidenten.”

Incidenten genoeg, inderdaad. In april werd een duel in de vijfde klasse tussen Hoeve Vooruit en TVV gestaakt na een vechtpartij op het veld. Dorpsclubs die voornamelijk in de laagste klasse uit komen spraken recent uit dat ze liever niet meer naar Enschede komen. In maart van dit jaar werd een duel tussen Manderveen en FC ’t Centrum gestaakt. De selectie van Manderveen vertrok en keerde niet meer terug om het duel uit te spelen. Het gevolg: Manderveen werd uit de competitie genomen.

Junioren

Maar niet alleen bij de volwassenen gaat het regelmatig fout, ook bij de junioren worden de lontjes steeds korter. “Bij een duel tussen Rigtersbleek en Eilermark ontstond een vechtpartij in het veld”, vertelt Rotting. Langs de zijlijn zochten de ouders van de voetballers elkaar op voor een confrontatie.

Het zijn excessen die de wereld uit moeten. Daarom organiseert de federatie morgen een wedstrijd tussen oud-spelers van FC Twente en spelers van alle voetbalverenigingen uit Enschede. Namens FC Twente stappen niet de minsten het veld op. Onder anderen Sander Boschker, Douglas en Karim El Ahmadi zijn er bij. Dat gebeurt tijdens de Dag van het Enschedese voetbal. De Enschedese voetbalclubs hebben niet hun beste spelers naar voren geschoven voor het duel. Wel de spelers die juist op sportief vlak er bovenuit steken.

Positief verhaal

Gevraagd naar de cijfers in Enschede komt Rotting met een redelijk positief verhaal. Waar landelijk sprake is van een stijging van het aantal incidenten, neemt in Enschede dat aantal niet toe. “Je zou het ook uit kunnen leggen als vooruitgang”, stelt hij optimistisch. “Wat als we niets hadden gedaan?”, vraagt Rotting, verwijzend naar het manifest.

Waarom het in Enschede toch nog steeds vaak mis gaat? Rotting weet het niet. “Daar heb ik niet meteen een verklaring voor. Ja, voetbal is emotie. Op elk vlak en bij elke afkomst zou dit kunnen gebeuren. Het kan ook in de dorpen om ons heen gebeuren, daar gebeurt het ook helaas. Ik kan geen link leggen naar de stad.” Hij wijst naar het betaald voetbal. “Wij zien soms in de top van het voetbal ook wel verkeerde voorbeelden. Dat wordt nogal snel gekopieerd op de velden.”

Die link met de stad wordt overigens wel gemaakt in de dorpen. Clubs willen steeds vaker niet meer in Enschede voetballen. “Helaas is die constatering helemaal waar en dat betreuren wij ook”, aldus Rotting.

In gesprek

De oplossing? Met elkaar in gesprek blijven, vindt Rotting. “Clubs die tegen elkaar moeten spelen, zien elkaar pas op het veld, merken wij. Niet alleen de leiding, maar ook de spelers en de arbitrage. “We moeten elkaar voor de wedstrijd al treffen en kennis maken”, vindt Rotting die vermoedt dat het dan in het veld beter gaat.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de supporters. Die zouden elkaar ook eerst moeten ontmoeten voor de gemoederen verhit raken tijdens de wedstrijd, vindt Rotting. “We zien tegenstanders die niet in de kantine komen van de vereniging die ze bezoeken. Dus zich daar ook niet even mengen met de plaatselijke supporters.”

Volgens Rotting geloven de Enschedese voetbalclubs in gezamenlijkheid en eensgezindheid. Daarom is besloten om elk jaar een Dag van het Enschedese voetbal te organiseren. Is het misschien ook een initiatief dat ook breder kan worden georganiseerd, bijvoorbeeld met alle clubs uit Twente? Dat ziet Rotting nog niet zo zitten. “Wij hebben het al druk genoeg met onszelf.”