Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
Jeugdteams, zoals hier bij Quick’20, kunnen nog wel trainen. © Robin Hilberink
Leden van amateurvoetbalclubs in Twente en de Achterhoek blijven hun vereniging in de coronacrisis vooralsnog trouw. Dat blijkt uit een onderzoek van deze krant onder 80 clubs in de regio. De KNVB ziet wel een lagere instroom van nieuwe jeugdleden en kijkt met spanning uit naar het voorjaar.
Robin Campmans (29 januari 2021)
Van de 80 ondervraagde clubs geven er 55 aan op hetzelfde aantal leden te zitten als bij aanvang van het seizoen. Bij 16 verenigingen is sprake van een daling, maar die daling is nooit hoger dan 30 leden. Bij de ‘zakkers’ zitten vooral verenigingen waarbij het om maximaal tien leden gaat en corona is daarbij niet per se de oorzaak. Er zijn ook negen clubs waarbij het aantal leden in de coronacrisis toenam.
Volgens de KNVB valt het aantal opzeggingen in heel Nederland vooralsnog mee. „Maar er is ook geen gewin om nu je lidmaatschap op te zeggen: men betaalt in september voor een heel jaar. Als je in januari opzegt dan krijg je niet een deel van de jaarlijkse contributie terug”, aldus Jaap Paulsen namens de bond.
In het voorjaar komt er een belangrijk toetsmoment. „Als we dan teams gaan inschrijven, dan weten we wie er voor het volgend seizoen afhaken. We zien al wel een lagere instroom van nieuwe jeugdleden. Dat is op zich wel begrijpelijk: waarom zou je je nu aanmelden bij een vereniging als het voetbal tot nadere order stilligt?”
Vorig seizoen werd de competitie voortijdig stopgezet vanwege het coronavirus. Het nieuwe seizoen begon nog wel, maar ligt sinds oktober weer stil vanwege (verscherpte) maatregelen. De jeugdteams kunnen nog wel trainen. Seniorenteams mogen dat alleen in groepen van twee personen en met onderling 1,5 meter afstand. De KNVB beslist uiterlijk in de week van 9 februari of de bal nog in competitieverband gaat rollen dit seizoen.
Door de coronamaatregelen missen amateurclubs niet alleen al een lange periode een hoop wedstrijden, maar ook inkomsten omdat de kantines gesloten zijn. De avondklok zorgt ook voor (nieuwe) obstakels bij de jeugdleden die nog wel wat mochten doen. Ondertussen gaan de vaste lasten wel door.
Hoe overleven de clubs in coronatijd? Wat doen ze voor hun leden en passen ze de contributie aan? Die vragen stelde deze krant aan 80 verenigingen. Het is een uitdaging om de leden betrokken houden bij de club, zo ervaren de meeste voorzitters of beleidsbepalers het.
Veel clubs houden online activiteiten (bijvoorbeeld een quiz of een bingo) om de leden nog wat te kunnen bieden. De coronaperiode is hoe dan ook voor veel clubs aanleiding om achterstallig onderhoud te verrichten. De maatregelen vragen ook om creativiteit. Wat kan er nog wel? Een onlineveiling bijvoorbeeld of mondkapjes met een clublogo verkopen.
Van een contributieverlaging is nagenoeg geen sprake. „Het geld is hard nodig om de vaste kosten te dekken. Daar hebben de leden ook begrip voor”, aldus een veelgehoorde reactie. Wel denken meerdere clubs na over een manier waarop leden eventueel kunnen worden gecompenseerd. Mochten leden financieel in de knel komen, dan geven clubs aan ‘te kijken wat er mogelijk is’. Sportclub Rijssen deed wel een aanpassing. De leden hebben een kwartaal de contributie niet hoeven te betalen om ze tegemoet te komen.
In het onderzoek gaf een club aan te balen ‘dat de KNVB voet bij stuk houdt en de contributie stug blijft innen’. „De clubs betalen ons maandelijks een voorschot en aan het eind van het seizoen worden alle kosten en baten verrekend”, aldus de bond in een reactie. „Dat kan dus ook betekenen dat de clubs dan geld terugkrijgen. Voor de maanden januari en februari is besloten de maandelijkse voorschotten niet te innen, om de clubs al eerder ruimte te geven. Voor de periode daarna is nog geen besluit genomen.”