PROBLEMEN VERENIGINGEN ROND NOW 3.0 ONDER AANDACHT IN TWEEDE KAMER

PROBLEMEN VERENIGINGEN ROND NOW 3.0 ONDER AANDACHT IN TWEEDE KAMER
10 februari 2021 Reacties uitgeschakeld voor PROBLEMEN VERENIGINGEN ROND NOW 3.0 ONDER AANDACHT IN TWEEDE KAMER Bestuurders,KNVB admin

Als referentiemaand heeft de overheid juni 2020 gekozen, uitgerekend de maand waarin veel amateurclubs vanwege de zomerstop (juni/juli) geen trainers op de loonlijst hebben staan.

Het probleem rond de NOW 3.0 regeling is onder de aandacht van de betrokken ministers Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Van Ark (Medische Zorg) gebracht. Honderden amateurverenigingen zouden volgens de huidige voorwaarden geen aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling, terwijl ze daar wel recht op hebben. Zij komen daardoor financieel klem te zitten.

De gedupeerde verenigingen komen normaal gesproken in aanmerking voor loonsteun via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) 3.0. Deze compensatie wordt echter afgewezen door een bureaucratische regel. Als referentiemaand heeft de overheid juni 2020 gekozen, uitgerekend de maand waarin veel amateurclubs vanwege de zomerstop (juni/juli) geen trainers op de loonlijst hebben staan. Zij doen in hun belastingopgave een zogenoemde nihilaangifte, met als gevolg dat zij ten onrechte geen NOW-compensatie krijgen toegewezen. 

Kamervragen

De KNVB heeft dit probleem onder de aandacht gebracht bij verschillende overheidsinstanties, zoals UWV, ministeries van SZW en VWS. Na meerdere gesprekken hierover is er helaas geen actie ondernomen. Wij juichen het zeer toe dat SP-Kamerleden Michiel van Nispen en Bart van Kent dit probleem nu op de politieke agenda zetten en maandag 8 februari schriftelijk Kamervragen hebben ingediend bij de betrokken ministers. Een wijziging van de peilmaand (bijvoorbeeld april 2020) zou voor de gedupeerde verenigingen een oplossing zijn.

Foto: KNVB Media