‘Het is hopen tegen beter weten in’

‘Het is hopen tegen beter weten in’
5 februari 2021 Reacties uitgeschakeld voor ‘Het is hopen tegen beter weten in’ Clubnieuws,KNVB admin

Routekaart amateurvoetbal

FRANS NIKKELS

FRANS NIKKELS

Krijgt het seizoen amateurvoetbal een vervolg of eindigt de competitie voor het tweede jaar op rij voortijdig? De routekaart van de KNVB geeft houvast, maar zegt tegelijkertijd ook weinig.

ROBIN CAMPMANS (5 februari 2021)

ROBIN CAMPMANS

Pagina 14 uit De Twentsche Courant Tubantia van maandag 12 oktober 2020 is nog altijd actueel. Op die pagina staan alle standen uit het regionale amateurvoetbal. Het weekeinde van 10/11 april, een half jaar na de laatste speelronde, geldt als uiterste datum om nog te hervatten. De KNVB houdt nog altijd hoop dat één seizoenshelft kan worden afgerond, zo blijkt uit de woensdag gepresenteerde routekaart. Maar hoe reëel is dat?

Tegen beter weten in

Zien clubs het nog zitten of hadden ze woensdag liever duidelijkheid gekregen? “Ik wil heel graag een seizoenshelft afronden”, reageert SVZW-trainer Philip Agteres. “Maar telkens als ik dat tegen iemand zeg krijg ik als reactie: Reken er maar niet op. Ik denk ook dat het hopen tegen beter weten in is, maar je probeert je ergens aan vast te houden.”

Dat zegt ook Quick’20-trainer René Nijhuis. “Bezig blijven is met alle beperkingen al lastig genoeg. De competitie is nog niet definitief voorbij, dus heb je ook nog een doel met elkaar. Anders kun je net zo goed helemaal stoppen.”

Verhoudingen

Vier wedstrijden gespeeld, alle vier gewonnen. Doelsaldo: negentien treffers voor en slechts twee tegen. Quick’20 is, zo kun je zelfs na vier duels al zeggen, een maatje te groot voor de tweede klasse. “Ook vanwege het sportieve aspect hopen wij op een hervatting”, vertelt Nijhuis. “We willen zo snel mogelijk omhoog. Vorig seizoen werd de competitie ook al niet uitgespeeld en kwam er geen promotie en degradatie. Dat wil je niet voor een tweede jaar op rij. Maar het moet natuurlijk wel verantwoord zijn om te spelen. Een halve competitie geeft, denk ik, wel een goed beeld over de verhoudingen in competities.”

Op de ranglijst achter Quick’20 staat Sparta Enschede. Aanvaller Daan Akkerman (40) gaf eind vorig seizoen in deze krant aan nog een jaar door te gaan omdat hij zijn lange carrière niet wilde eindigen vanwege de coronamaatregelen. “Maar nu speelt het nog steeds. Ik word in april 41 jaar, op een gegeven moment is het voorbij. Maar ik ben er nog niet uit. Ik had nog een aantal persoonlijke doelen die ik dit seizoen normaal gesproken niet meer kan bereiken.”

Akkerman houdt een sprankje hoop op een hervatting in april. “Zolang er een datum is, heb je iets om naartoe te kunnen werken. Want trainen is zo onderhand geen pretje meer met al die maatregelen. Als de KNVB nu had besloten om te stoppen, dan is ook er geen weg meer terug. Dat wegstrepen kan altijd nog.”

Opeens over en uit

Na de coronapersconferentie op 23 februari wordt duidelijk of 10/11 april nog haalbaar is. “Ik schat de kans op hervatting hooguit op 20 procent”, aldus Agteres, die na dit seizoen vertrekt bij SVZW. “Ik wil mooi afsluiten. Bijna elke ploeg moet nog negen duels uit de eerste competitiehelft, dat zijn 27 punten. Elke club nog genoeg tijd en ruimte om de eindstand te beïnvloeden. Vorig seizoen was het in maart opeens over en uit. Ik weet nog dat we vorig jaar maart uit bij KHC speelden, het bleek dat seizoen onze laatste wedstrijd. Iemand zei: ‘Het kan weleens een jaar gaan duren met het virus’. Ik geloofde er toen niets van.”