Amateurclubs in Twente worstelen met coronapas: ‘Niet jammeren, gewoon controleren’

Amateurclubs in Twente worstelen met coronapas: ‘Niet jammeren, gewoon controleren’
22 september 2021 Reacties uitgeschakeld voor Amateurclubs in Twente worstelen met coronapas: ‘Niet jammeren, gewoon controleren’ Bestuurders,KNVB,Sportaal admin
Wel scannen niet scannen? Hoe gaan de amateurclubs dat vanaf komende weekeinde doen?
Wel scannen niet scannen? Hoe gaan de amateurclubs dat vanaf komende weekeinde doen? © Cor de Cock

Eindelijk mogen amateurvoetballers komend weekeinde weer massaal het veld op. Helemaal als vanouds is het nog niet, want clubs moeten spelers en bezoekers controleren. Houden ze zich aan de regels? Daar is nog niet elke club over uit. Een rondje langs de velden.

Fardau Wagenaar 22-09-21

Hoe zit het precies?

Sportkantines zijn vanaf zaterdag zonder coronatoegangsbewijs toegankelijk als bezoekers alleen naar binnen gaan om eten en drinken af te halen aan de bar. Bezoekers die in de kantine willen gaan zitten om hun bestelling te nuttigen, moeten hun CoronaCheck-app wel laten zien. Dat staat in het aangepaste sportprotocol dat koepel NOC*NSF op de website heeft geplaatst.

Sportkantines vallen onder de horeca. Heel wat amateursportverenigingen hebben bezwaren tegen gebruik van het coronatoegangsbewijs. Zo zeggen ze niet genoeg vrijwilligers te hebben om aan de deur te controleren en niemand te willen uitsluiten.

Voor het afhalen van eten en drinken in kantines wordt nu een uitzondering gemaakt, mits de sportverenigingen een deel van hun kantine afbakenen voor bezoekers die willen zitten. Zij moeten dan wél gecontroleerd worden. 

Hoe gaan ze het bij VC Fleringen doen, de coronapas checken of niet?

„We hebben ons wel zorgen gemaakt”, zegt Gerard Schepers, voorzitter van Fleringen. „Want hoe krijg je het voor elkaar om de hele dag iedereen die binnen komt te scannen? Dat is praktisch niet uitvoerbaar. Bij een show of voorstelling is het makkelijk, dan scan je een keer alle qr-codes voor aanvang en is het klaar. Bij een amateurvoetbalclub loopt het van ’s ochtends tot ’s avonds door, soms is het druk, dan staat er weer niemand, sommige ouders lopen via het terras.”about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

Gerard Schepers, voorzitter Fleringen.
Gerard Schepers, voorzitter Fleringen. © Gerard Schepers

Maar er is goed nieuws, gaat Schepers verder. „We hebben net contact hebben gehad met de KNVB. Zij volgen de richtlijnen van het NOC*NSF en ik ben een stuk hoopvoller gestemd. Wat blijkt: we hoeven niet iedereen bij de deur te scannen en te controleren. Alleen teams en mensen die echt aan tafel gaan zitten, moeten worden gecontroleerd. Dat kan het personeel in de kantine doen. We hoeven geen groepen vrijwilligers op te trommelen, en we hebben gelukkig een groot terras.”

Of hij er achter staat dat extra controles nodig zijn om het coronavirus uit te bannen? „Dit past bij het hele dilemma. Aan de ene kant is het goed, aan de andere kant vraag je je af of het nodig is. Maar als het moet, proberen we het zo goed mogelijk te doen.”

Denken ze daar bij DOS’37 ook zo over?

„Wij doen wat we moeten doen”, zegt Harold Schreur, de voorzitter van DOS’37 uit Vriezenveen. „Ik vind dat we niet moeten jammeren en ons gewoon aan de regels moeten houden. We maken een zo groot mogelijk terras, zodat mensen buiten kunnen zitten. Het wordt dit weekeinde heerlijk weer. Bij de ingang van de kantine gaan we de coronapas wel controleren. Wie er door mag, krijgt een polsbandje voor de rest van de dag. Zo voorkomen we dat er rijen ontstaan.”

Harold Schreur, voorzitter DOS’37
Harold Schreur, voorzitter DOS’37 © Harold Schreur

„We moeten het met elkaar doen”, vindt hij. „Ik snap wel dat het krom zou zijn als het voor een kroeg wel geldt en voor een sportkantine niet. Wat ik er zelf persoonlijk allemaal van vind? Dat doet er in deze niet toe, vind ik. Ook al zitten er hiaten in de regelgeving, we moeten gewoon voldoen aan de regels.”

Maar wat nou als de aanvoerder van het eerste geen vaccin heeft en de kantine in wil? „Dan mag hij lekker een biertje drinken op het terras. Als je iets niet of wel wilt, heeft dat consequenties, zo is het altijd. Als ik met de auto naar de kroeg ga en wil drinken, moet ik met een taxi terug. Het enige wat ik lastig vind, is de jeugd tussen 13 en 18 jaar. Zij werden in de eerste lockdown ontzien en mochten doortrainen, nu hebben ze een vaccin nodig en dat hebben ze nog niet allemaal.”

Hoe gaat het er in de Achterhoek aan toe?

„We hoeven niet iedereen te controleren bij de deur”, zegt Marc Dieperink, voorzitter van Sportclub Neede. „Dat scheelt wel. We volgen de richtlijnen van NOC*NSF en maken een afgescheiden horecadeel, waar mensen met een coronapas mogen gaan zitten. Zij kunnen gecontroleerd worden, maar het is de verantwoordelijkheid van de club om dat te doen of niet.”

Marc Dieperink, voorzitter Sportclub Neede.
Marc Dieperink, voorzitter Sportclub Neede. © Eigen foto.

„Voor de mensen die geen coronapas hebben, is er gelegenheid binnen een kop koffie of een patatje te halen. Ze mogen ook naar het toilet of naar de de bestuurskamer lopen, maar niet het horecadeel in. Buiten is genoeg plek om te gaan zitten. Het valt mee”, vindt de voorzitter. „Bij wedstrijden van het eerste team wordt iedereen bij de deur gescand, dat deden we al. Maar wie al in de ochtend komt, kan gewoon het terrein op. Het blijft allemaal een beetje wazig.”

Hij heeft berichten van leden gehad, waarin stond dat ze hun lidmaatschap zouden opzeggen als er controles plaatsvinden. Wat Dieperink daarvan vindt, laat hij in het midden. „En zover komt het dus niet. Ik vind wel dat wij ons moeten conformeren aan de regels. Tot nu toe zijn we in coronatijd geen leden of sponsors kwijtgeraakt, dat is goed nieuws. We zijn vooral blij dat iedereen  er weer is.”