Enschede wil van het rubber in kunstgras af

Enschede wil van het rubber in kunstgras af
13 januari 2021 Reacties uitgeschakeld voor Enschede wil van het rubber in kunstgras af Gemeente,Sportaal admin

Gemeente gaat komende tien jaar kurk als vervanger inzetten

Binnen afzienbare tijd zal in Enschede geen enkel kunstgrasveld meer te vinden zijn dat met rubber is ingestrooid. De gemeente wil het natuurlijke kurk als vervanger van het rubber.

ERWIN WAANDERS (Tubantia, 13 januari 2021)

Het zal een proces van de lange adem worden, want het vervangen van alle met rubber ingestrooide velden kan tot 10 jaar gaan duren. Dat zei wethouder Niels van den Berg maandagavond tegen de raadsleden in de stedelijke commissie.

De eerste twee velden die dit jaar worden vervangen, zijn die van Vogido en Avanti Wilskracht. Met die clubs is al overeenstemming bereikt over vervanging van hun met rubber gevulde kunstgras door een veld met kurk-infill. De andere drie velden zijn die van Rigtersbleek, Victoria’28 en UDI. Het is nog niet duidelijk welke infill de velden daar krijgen. “Maar ook daar zetten we in op een ander materiaal dan rubber”, zei Van den Berg. “De clubs staan er positief in en begrijpen waarom we deze keuze maken.”Milieuregels overtreden

Dat Enschede af wil van het rubber, is geen verrassing. Het gemeentelijk sportbedrijf Sportaal werd voor de rechter gesleept, omdat het de milieuregels zou hebben overtreden bij voetbalclub Vogido. Rubber deeltjes werden buiten het veld in de natuur en in het riool aangetroffen. Er rolde ook een veroordeling uit en volgens Van den Berg is het niet ondenkbaar dat er, in Enschede maar ook elders, meerdere rechtszaken volgen als bij andere clubs ook rubber ‘weglekt’.

De financiering voor de vijf bovengenoemde velden is geen probleem. De reservering voor de vervanging ligt al op de plank. De grotere uitdaging zit in de vervanging of aanleg van nieuwe velden in de jaren daarna. Zoals bekend, is Enschede volop bezig met het clusteren van sportclubs. “Het zal sterk afhangen van de voordelen die die clustering met zich meebrengt of en hoe we velden kunnen vervangen of nieuwe velden kunnen aanleggen”, aldus Van den Berg.Sportclusters

Het doel is om meerdere clubs in een cluster onder te brengen. Avanti, Victoria en het Diekman zijn de beoogde clusters, waar meerdere clubs samen komen en dus ook samen gebruik gaan maken van de velden, de kleedkamers en de kantine. Daarmee speelt de gemeente de grond van een aantal sportparken vrij en dat kan worden aangewend voor de eventuele bouw van woningen.

Die ingreep zou de gemeente het geld moeten opleveren om de velden in de toekomst volledig zonder rubber aan te leggen of bestaande velden te vervangen. En daar wilde de raad meer van weten van de wethouder. Meerdere fracties willen liever nu al inzicht in de financiering en niet pas later bij het vaststellen van de Zomernota. “Als we pas dekking gaan zoeken op het moment dat het hele proces van vervanging en nieuwe aanleg al is begonnen, is dat niet wenselijk”, was het geluid van meerdere fracties.Rond de drie ton

“De aanleg van een veld met rubber (SBR-veld) kost 240.000 euro, de aanleg van een vervangend veld kost nu gemiddeld 350.000 euro. Velden met kurk kosten gemiddeld 330.00 euro, omdat kurk goedkoper is dan rubber. Daar staat wel tegenover dat de onderhoudskosten van SBR per jaar 10.000 euro zijn en die van velden met kurk 15.000 euro.”