Voetbalfederatie is ‘zeer teleurgesteld’ (en meer reacties op PFA)

Voetbalfederatie is ‘zeer teleurgesteld’ (en meer reacties op PFA)
5 februari 2021 Reacties uitgeschakeld voor Voetbalfederatie is ‘zeer teleurgesteld’ (en meer reacties op PFA) Clubnieuws,FEV admin

De Enschedese voetbalfederatie is ‘zeer teleurgesteld’ in de opstelling van Achilles Enschede. Ze beroept zich op ‘Het Manifest Voetballen met Plezier’, dat door bijna alle Enschedese verenigingen is ondertekend. Hierin staat dat ‘ontmoetingen met medeclubbestuurders en ervaringen worden gedeeld’. Voorzitter Guido Wevers van de federatie: “Dit getuigt niet van samenwerken en ervaringen delen en het nakomen van afspraken van het Manifest.”

Victoria ’28 komt met gezamenlijk standpunt clubs uit de regio

Klik hier voor het gezamenlijk standpunt van clubs uit de regio

Standpunt van VOGIDO

Klik op deze tekst voor een link naar de site van VOGIDO, waar de standpunten van deze club staan over de regionale ontwikkelingen rondom PFA

KNVB: ‘Geen duurzame oplossing voor vereniging’

De KNVB gaat in gesprek met alle partijen ‘in de kwestie Achilles Enschede/Voetbalschool PFA’. De bond houdt zich op de vlakte, maar laat via een woordvoerder wel weten ‘dat voorbeelden uit het verleden hebben uitgewezen dat dit geen duurzame oplossing is voor een vereniging’.

LEON TEN VOORDE (5 februari 2021)

“Wij gaan in gesprek met de betreffende clubs (ook clubs die leden hebben bij de PFA, red.) om te kijken waar de uitdagingen liggen om hen verder te helpen”, aldus de woordvoerder. “Clubs en leden maken niet voor niets deze keuze.”

Voetbalschool PFA speelt volgend seizoen met zes jeugdteams onder de vlag van Achilles Enschede competitievoetbal. Dat is slecht gevallen bij de Enschedese voetbalfederatie en veel andere clubs in de regio, omdat de PFA put uit leden van die amateurclubs.

Henk Bolhaar, het Enschedese lid van de ledenraad amateurvoetbal en de bondsvergadering KNVB, is uitgesproken. “Ik vind het voor de voetbalsport in Twente geen goede zaak dat een commerciële voetbalschool, voor wie het eigen verdienmodel de basis vormt, via een reguliere club aan de competitie van de KNVB meedoet. Dit is niet alleen een oneigenlijke concurrentie voor de overige clubs, maar tast ook de onderlinge solidariteit aan.”

De KNVB laat weten dat het benaderen van de spelers volgens de regels moet plaatsvinden. “De verenigingen waarvan er nu mogelijk spelers overstappen dienen op de hoogte te worden gesteld.” Dat moet Achilles doen, omdat de PFA geen lid is van de KNVB.Ondersteunen

In zijn algemeenheid ziet de KNVB ‘de voetbalverenigingen als meest optimale plaats voor kinderen om met plezier beter te leren voetballen en zo een basis te leggen voor ‘een levenlang voetbal’. “Het is mooi dat kinderen het zo leuk vinden dat ze nog meer willen voetballen. Wij stimuleren dat, bijvoorbeeld op straat, in de zaal of extra bij een club.”

Maar de KNVB ziet ook de aantrekkingskracht van voetbalscholen. “Dit toegenomen aanbod is het gevolg van de commercialisering van de sport en zorgt ervoor dat de sporter zich steeds meer als consument van een dienst opstelt.”

De KNVB wil de verenigingen op allerlei manieren ondersteunen. “Zo ondersteunen wij de tendens waarbij steeds meer clubs ‘interne voetbalscholen’ oprichten. Dit extra aanbod wordt gecreëerd om tegemoet te komen aan de wensen van de leden en tegelijkertijd vloeit het commerciële gewin terug in de vereniging. Nog dit seizoen ontvangen clubs informatie over het opstarten van een interne voetbalschool. En er komt informatie voor ouders en spelers om weloverwogen keuzes te maken als er activiteiten buiten de club worden afgenomen.”