‘Voetbalclubs maken soms rare sprongen om in leven te blijven’

‘Voetbalclubs maken soms rare sprongen om in leven te blijven’
8 mei 2021 Reacties uitgeschakeld voor ‘Voetbalclubs maken soms rare sprongen om in leven te blijven’ Bestuurders,Clubnieuws,Clustering,FEV,KNVB admin

interview Henk Bolhaar

Henk Bolhaar vreest voor de solidariteit in Twentse voetbalwereld. "De samenwerking van Achilles Enschede met voetbalschool PFA betekent dat er straks op commerciële basis clubvoetbal wordt gespeeld." Foto Cees Elzenga

HENK BOLHAAR VREEST VOOR DE SOLIDARITEIT IN TWENTSE VOETBALWERELD. “DE SAMENWERKING VAN ACHILLES ENSCHEDE MET VOETBALSCHOOL PFA BETEKENT DAT ER STRAKS OP COMMERCIËLE BASIS CLUBVOETBAL WORDT GESPEELD.” FOTO CEES ELZENGA

Spraakmaker

Wekelijks interview met een Enschedeër die de stad kleurt. Vorige week Natasha Warmerdam. Henk Bolhaar geeft het stokje door aan Tosh van der Salm.

Bestuurlijke duizendpoot is Henk Bolhaar een bruggenbouwer in het regionale voetbalwereldje. Ook hij kan niet voorkomen dat bij sommige clubs het eigenbelang voorop staat. Datzelfde zag hij in zijn loopbaan bij de Regio Twente.

BERT HELLEGERS, 8 mei 2021

‘Ik ben een jongen van het Hogeland. Als jongste van een gezin met zeven kinderen. Mijn vader werkte 47 jaar bij de belastingdienst. Hij was een redelijk streng iemand, mijn moeder was milder. Bij de overheid heb je een baan voor het leven, kreeg je thuis mee. Het heeft de keuze voor mijn opleiding en loopbaan beïnvloed. Het was bepalend voor mijn leven, net als de boodschap dat naast je baan vrijwilligerswerk belangrijk is.”

“In Hogeland vormen de Ariënsgedachteniskerk, Alfonsusschool en Vogido een drie-eenheid. Veel mensen in de wijk zijn er op de een of andere manier bij betrokken. Behalve voor Vogido heb ik nog een poosje dingen voor de kerk gedaan. Ik ben nog steeds gelovig, maar kom niet meer in de kerk. Een jaar of acht geleden ben ik ermee gestopt. Komt omdat we toen een oerconservatieve pastor hadden. Hij zat in de lijn van bisschop Eijk. Die heeft de mensen de kerk uitgejaagd.”

Vogido

“Ik was als speler geen talent, werd als 17-jarige al jeugdsecretaris bij Vogido. Dat kwam omdat ik in het clubblad kritische verhalen had geschreven over de jeugdafdeling. ‘Als jij het beter weet, moet jij het maar doen’, werd me gezegd. Dat is gelukt. Toen ik als voorzitter stopte, hadden we de basis voor de club gelegd en waren er 25 elftallen. Nu zijn dat er overigens 55. Vogido is daarmee een van de grotere clubs in de stad.”

“Ooit waren er meer dan dertig voetbalverenigingen, nu nog 23. Dat zijn er nog steeds te veel. Rond de vijftien zou goed zijn voor Enschede. Verschillende clubs hebben een marginaal bestaan en verzinnen van alles om een fusie tegen te gaan. Ik heb dat gemerkt bij de Turkse voetbalclub TVV en de Surinaamse vereniging SVV, die op hetzelfde sportpark spelen. Samengaan kon volgens een bestuurslid niet omdat ze een andere keuken hebben. ‘We maken andere hapjes in de kantine’, zei hij. Tja, er worden soms vreemde argumenten gebruikt om te legitimeren dat je als club zelfstandig moet blijven.”

“Je ziet het nu bij Achilles Enschede. Een club die rare sprongen maakt om in leven te blijven. De samenwerking met voetbalschool PFA betekent dat er straks op commerciële basis clubvoetbal wordt gespeeld. Het leidt tot een enorme tweedeling. Ouders betalen 1000 euro bovenop de contributie om hun kinderen te laten spelen en trainen bij Achilles, terwijl onlangs nog uit onderzoek bleek dat veel kinderen uit arme gezinnen niet sporten.”

Tweedeling

“Het initiatief van Achilles om in zee te gaan met PFA tast de solidariteit aan in de voetbalwereld in Twente. Inmiddels heeft Achilles al 75 tot 100 aanmeldingen. ATC Hengelo is twintig spelertjes kwijt, Vogido acht. Ouders worden door PFA en Achilles voorgehouden dat hun kind via hen een grotere kans heeft bij een betaalde club te komen – onzin. Het is de trainers van PFA te doen om hun eigen broodwinning. Ze komen voor een deel van de voetbalacademie van FC Twente, waar ze door bezuinigingen weg moesten.”

“Ze profiteren ervan dat clubliefde minder bestaat. Het ronselen door clubs is van alle tijden, maar ook jeugdspelers stappen nu sneller over. Als ze hun zin niet krijgen, gaan ze weg. Mensen hebben kortere lontjes. Dat is een algemene tendens in de maatschappij. Meer dan welke sport dan ook is voetbal daar een afspiegeling van. Dat zag je eerder terug bij misdragingen op het veld. We hebben destijds het plan uitgewerkt voor een zwarte lijst om spelers na ernstig wangedrag voor lange tijd van de velden te kunnen verbannen. Dat nam de KNVB over in de Landelijke Lijst Voetbalverbod.”

Samenwerking

“Samenwerking tussen voetbalclubs ligt vaak gevoelig omdat de neiging is louter van het eigenbelang uit te gaan. Hetzelfde zag ik in de veertig jaar bij de Regio Twente bij gemeentebestuurders. Ik heb alle golfbewegingen meegemaakt. Van eerst aparte samenwerkingsverbanden naar het ontstaan van Gewest Twente dat later werd afgebouwd en vervolgens weer werd opgetuigd tot de huidige Regio Twente en nu weer de ontvlechting daarvan. Daarmee gaan we min of meer terug naar af. Je moet vertrouwen in elkaar hebben en elkaar iets gunnen, maar daar ontbreekt het in Twente op beslissende momenten aan.”

“Als ambtenaar werd je soms horendol van die verdeeldheid. Steeds als je dacht dat de beoogde eenheid er zou komen, waren er wel dissidente gemeenten. Zoals toen een zelfstandige provincie Twente een kwestie van tijd leek te zijn en burgemeesters van Oldenzaal, Stad Delden en Borne naar Den Haag reisden om de minister te vertellen dat het niet door moest gaan. Zo waren er vaker individuele acties van gemeenten die bang waren iets van hun zeggenschap te moeten inleveren. Twente heeft kansen laten liggen. Dat is jammer voor de bewoners. Door betere samenwerking was er op het gebied van voorzieningen voor zorg, cultuur en sport meer mogelijk geweest.”

Natasha Warmerdam

“Ik heb haar verhaal met belangstelling gelezen. Heel knap vind ik het als mensen hun droom volgen. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om wat buiten de overheid te gaan doen. Of misschien was het een kwestie van lef.”

Paspoort

Henk Bolhaar

Geboren: 14 februari 1954.

Loopbaan: Functies bij gemeenten Eibergen en Haaksbergen. Daarna bij Regio Twente en voorlopers ervan. Vorig jaar als directiesecretaris met pensioen.

Vrijwilligerswerk: secretaris en voorzitter Vogido, bestuurslid en voorzitter Federatie Enschedese Voetbalverenigingen, lid ledenraad amateurvoetbal KNVB, lid werkgroep voetbalacademie FC Twente-Heracles, voorzitter Sportadviesraad gemeente Enschede, voorzitter Stichting Site Events Enschede WK Voetbal onder 20 jaar.

Vorige week koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Getrouwd met José, kinderen Wouter en Marit.