Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
VICTORIA’28 EN FC SURYOYE WILLEN EEN SNELLE START VAN DE BOUW VAN EEN NIEUWE SPORTACCOMMODATIE OP DEZE PLEK. CORINE ENGELBARTS
Er ligt een compleet plan voor een sportcentrum in Zuid. Met plek voor in elk geval de voetbalverenigingen Victoria ’28 en FC Suryoye, een sporthal, ruimte voor een fysiotherapie en nog veel meer. Maar wethouder Niels van den Berg zette er vorige week een streep door: mislukt. Tot grote verbazing van Victoria ’28 en FC Suryoye.
CORINE ENGELBARTS, Tubantia, 30-11-2022
Aan tafel in de bestuurskamer van Victoria ’28 zitten deze morgen bestuurders van FC Suryoye en Victoria. Ze zijn verbaasd en ook boos. Vorige week hoorden ze wethouder Niels van den Berg tegen de gemeenteraad zeggen dat het clusteren van voetbalclubs op het sportcentrum Wesselerbrink Zuid aan de Geessinkweg is mislukt.
Mislukt? Hier op tafel ligt een volledig uitgewerkt plan, met financiële onderbouwing en twee clubs die maar wat graag willen en de noodzaak zien. Alleen niet met de derde club die Van den Berg voor ogen heeft: FC Aramea. En daar is Van den Berg volgens voorzitter Gerard Tenniglo van Victoria’28 zelf schuldig aan. Tenniglo krijgt daarin bijval van bestuurder Fikri Sarisin en projectbegeleider Isa Alp van FC Suryoye. Aramea is in de ogen van deze drie mannen niet betrouwbaar gebleken en geen goede partner voor samenwerking op het park. “Maar dat wil toch niet zeggen dat het hele project is mislukt?”
Clusteren
Drie jaar geleden werd besloten tot het clusteren van de drie voetbalverenigingen. De faciliteiten van FC Suryoye waren verouderd en niet meer representatief voor een club in de tweede klasse. Ook Victoria liep tegen noodzakelijk onderhoud aan. “We hebben speciaal iemand die onze daken telkens weer repareert, we noemen hem de pleisterplakker.” Beide clubs zouden samenwerken in een multifunctioneel sportcentrum, Aramea was de uitgelezen derde partij, die zat al met Victoria op het park.
De samenwerking paste in het plan van de gemeente om de komende jaren vijf sportparken in heel Enschede te sluiten. Daarom moeten 23 sportverenigingen verhuizen of samenwerken. De besprekingen over een samenwerking tussen Aramea, Suryoye en Victoria liepen zo goed, dat wethouder Niels van den Berg die aanwees als voorbeeld voor alle andere sportverenigingen. Tot nu.
Breuk
Fuseren van de beide Syrisch-orthodoxe verenigingen zou het allemaal nog makkelijker maken, maar dat liep stuk. Een niet meer te repareren breuk. “Als een vaas kapot is, kun je er ook geen bloemen meer in zetten. En als je plakt, blijft het lekken”, zo beschouwt Tenniglo de situatie. Suryoye bood Aramea haar onderkomen aan, aan de overkant van de Broekheurne-Ring. Een ruil, maar voor FC Aramea is dat geen optie. “We zitten op deze plek, het is toch raar dat wij nu weg moeten?”, aldus voorzitter Isa Metin van FC Aramea. Victoria en Suryoye vinden dat hij daarmee het nieuwe sportcentrum tegenhoudt. “Niels van den Berg heeft in een gesprek met ons hardop gezegd: ik stuur ze niet weg!”
Kant-en-klaarplan
Voor Van den Berg is de samenwerking nu mislukt. Hij richt zijn pijlen nu ook op de andere clusters, onder meer Diekman-Oost en Glanerbrug. Victoria en Suryoye vrezen dat hij het geld voor hen ergens anders besteedt en hen daarmee de nieuwbouw en groei door de neus boort.
De twee verenigingen hebben een kant-en-klaarplan uitgewerkt. Voor de verhuizing van clubs, maar ook voor hun eigen nieuwbouw. En ze hebben een derde club gevonden die ook zijn nek wil uitsteken. Het gaat ze aan rente, aflossing en huur ieder 40.000 euro per jaar kosten, maar daar staat een geweldig mooi sportcentrum tegenover, dat ook maatschappelijke functies in Wesselerbrink kan vervullen. “Aramea heeft dat geld niet. De vereniging betaalt nu minder huur voor het onderkomen. De rest past de gemeente bij. Daar is de gemeenteraad nooit over ingelicht”, weet Tenniglo. Dat zou de wethouder met de voorzitter van FC Aramea hebben geregeld. “Ze zijn vrienden.”
In gesprek
“Onzin”, zegt Metin van Aramea. “Of wij dat geld hebben, weten ze helemaal niet. Ze hebben onze cijfers nooit gezien.” Over de rol van Van den Berg zegt hij: Dat je iemand goed kent, staat los van de politiek. “Niels is een mensenmens, waarom zou hij partij trekken?” En over de kantinehuur: “Dat stamt al uit de tijd van Enschedese Boys. Onze accommodatie had onderhoud nodig, maar omdat er een nieuwe zou komen, hebben we gezegd dat het jammer is te investeren in bestaande bouw. Of ze niet op een andere manier iets konden doen? Dat werd een lagere huur.” Metin wil graag met Tenniglo, Sarasin en Alp in gesprek over de gang van zaken. Voor hem is de samenwerking in het sportcentrum nog niet van de baan.
Tenniglo, Sarasin en Alp hekelen de rol van Van den Berg. Als hij het aan de clubs zelf had overgelaten en daadkracht had getoond, was het allang rond. Tenniglo: “Hij moet het aan ons overlaten en het niet zelf willen oplossen. Hij doet alles alleen, hij heeft alleen een beleidsmedewerker, niemand die hem controleert.” Zij vermoeden dat Van den Berg voor de verkiezingen beloftes heeft gedaan die hij nu niet kan waarmaken.
Teleurstellend
Van den Berg zegt in een reactie dat hij het teleurstellend vindt zoals het nu is gelopen, maar dat er een vervolg komt. “Laat voorop staan dat ze me alle drie even lief zijn.” Wel bevestigt hij dat er inderdaad een ‘regeling’ met Aramea bestaat. In 2018 is afgesproken dat de club een huur van 200 euro per maand betaalt, rond de 2400 euro per jaar. Die regeling zou een jaar duren, maar loopt inmiddels al vier jaar. De gemeente betaalt de rest. Volgens Van den Berg is de bijdrage inmiddels ‘verlaagd’ en stopt deze binnenkort.