Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
CORINE ENGELBARTS, Tubantia 28 oktober 2022
Waarom heeft de gemeente Enschede zich niet uitgesproken tegen de spreekkoren tijdens FC Twente-FC Groningen? Dat wil de raadsfractie van D66 in Enschede weten van burgemeester en wethouders.
Anderhalve week geleden klonken in De Grolsch Veste kwetsende spreekkoren over de ‘homo’s van Groningen’. Juist die dag kwam in het stadion de leden van Alliantie Gelijkspelen bij elkaar, die zich hardmaakt voor gelijke behandelingen van lhbti’ers in de sport. Ze waren verbijsterd, vooral omdat er niet werd opgetreden.
Een van de deelnemers was de Enschedese scheidsrechter Fijke Hoogendijk. “Waarom? Waarom gebeurt dit? En waarom treedt niemand op?”, vroeg ze zich af. Ze vroeg de gemeente zich hiertegen uit te spreken. Maar een uitspraak kwam er vooralsnog niet.
Ander geluid
In een bijeenkomst van de Enschedese voetbalverenigingen (FEV, red.) deze week, waarbij ook D66 aanwezig was, lichtte wethouder Niels van den Berg dat toe. Aandacht voor de spreekkoren zou niet altijd gewenst zijn, omdat er ook leden van de lhbti+-gemeenschap zijn die hier last van ondervinden. Volgens D66 een duidelijk ander geluid vanuit B en W dan tijdens de Regenboogdagen in de week ervoor. Toen droeg wethouder Arjan Kampman waar hij maar kon uit dat Enschede lhbti’ers gelijk behandelt.
“Inmiddels zijn er in Den Haag zelfs Kamervragen over gesteld. Maar vanuit onze gemeente blijft het stil”, zo stelt raadslid Linsey van der Veen van D66. De fractie wil ook weten of er binnen het college een gezamenlijke lijn is afgesproken over het lhbti-thema en of ze vindt dat ze zich hieraan houdt. Hoogstwaarschijnlijk antwoorden de wethouders maandagavond.