Samenwerking Enschedese clubs Victoria, Aramea en Suryoye komt niet rond: ‘Vertrouwensbreuk, doorstart lukt niet’

Samenwerking Enschedese clubs Victoria, Aramea en Suryoye komt niet rond: ‘Vertrouwensbreuk, doorstart lukt niet’
22 november 2022 Reacties uitgeschakeld voor Samenwerking Enschedese clubs Victoria, Aramea en Suryoye komt niet rond: ‘Vertrouwensbreuk, doorstart lukt niet’ Bestuurders,Clubnieuws,Clustering,FEV,Gemeente,Sportaal admin
Wethouder Niels van den Berg licht het samenwerken van sportparken toe in de gemeenteraad
Wethouder Niels van den Berg licht het samenwerken van sportparken toe in de gemeenteraad © Gemeente Enschede

ENSCHEDE – Een vertrouwensbreuk staat een samenwerking van de voetbalverenigingen Victoria’28, FC Aramea en FC Suryoye in de weg. Deze drie clubs moeten gaan voetballen op sportpark Wesselerbrink Zuid. De gemeente bekijkt nu hoe dat alsnog lukt.

Tubantia, Corine Engelbarts, 21-11-22

Victoria en Aramea voetballen al op het sportpark, FC Suryoye zou er bij intrekken. Deze verhuizing moet een verhuizing van andere clubs in gang zetten, zodat de gemeente uiteindelijk vijf sportparken kan sluiten. Twee jaar geleden was alles nog pais en vree tussen de drie clubs en werd de samenwerking aangewezen als pilot. Nu is de relatie ernstig vertroebeld.

Balen als een stekker

Wethouder Niels van den Berg zegt met ze te hebben gesproken, maar dat een doorstart niet lukt. Hij wil aan de gemeenteraad vertellen waarom niet. Dat dit nu vastloopt ligt volgens hem aan de drie voetbalclubs zelf, die geen vertrouwen meer in elkaar hebben. Van den Berg: „Ze staan haaks op elkaar, we hadden het fantastisch staan. Ik baal hier ook van als een stekker.” Hij zegt er zelf alles aan gedaan te hebben om het vlot te trekken.

In 2023 gaat het Horstmanpark dicht en in 2025 de andere vier sportparken die de gemeente wil afstoten. Daar kunnen de problemen in Zuid niets aan veranderen, meent Van den Berg. Er is achterstallig onderhoud op deze vijf sportparken, er wordt al niet meer in geïnvesteerd. „Clustering is op meer manieren in te vullen, waarbij Zuid een belangrijke schakel is, maar niet onmisbaar.” Hij wijst erop dat het op Diekman-Oost wel goed gaat.

Minder vrijwillig

De verhuizingen en samenvoegingen gaan hoe dan ook door. Ook aan het moment van sluiting van de vijf sportparken valt volgens Van den Berg niet te tornen. Dat weten alle 23 betrokken sportverenigingen in Enschede. Maar er verandert volgens hem wel iets anders: „Alleen het wordt iets minder vrijwillig.” Hij wil uitzoeken wat ervoor nodig is om de clubs alsnog te laten samenwerken.

Want niet alleen zijn er problemen met de samenwerking in zuid, ook kan de gemeente nog maar geen plek vinden voor TVV en SVV, de Turkse en Surinaamse sportclubs. „We leuren al acht jaar met deze clubs, dan zijn er weer andere verenigingen die zeggen: U mag wel voetballen op ons park, maar u komt niet in de kantine. En dat steekt mij.”

Voor het verhuizen en samenwerken van sportclubs is bijna 4 miljoen euro uitgetrokken. Het budget voor de verhuizingen is niet meegegroeid met de bouwkosten. Eerder al gaf PW-voorzitter Ben Snijders aan dat dit nooit voldoende kan zijn. Ook de politiek heeft zijn twijfels over de haalbaarheid van het hele plan.