Protest AVC Heracles bij Achilles Enschede tegen ronselen talent door voetbalschool

Protest AVC Heracles bij Achilles Enschede tegen ronselen talent door voetbalschool
15 september 2021 Reacties uitgeschakeld voor Protest AVC Heracles bij Achilles Enschede tegen ronselen talent door voetbalschool Bestuurders,Clubnieuws,FEV,Gemeente,KNVB,Sportaal admin
Het protest van AVC Heracles tegen de samenwerking van Achilles met de commerciële voetbalschool PFA.
Het protest van AVC Heracles tegen de samenwerking van Achilles met de commerciële voetbalschool PFA. © Reinier van Willigen

ALMELO/ENSCHEDE – AVC Heracles speelde dinsdagavond in Enschede onder protest een bekerwedstrijd tegen CVV Achilles. De Almelose ploeg had een spandoek meegenomen als statement tegen samenwerking van Achilles met de commerciële voetbalschool PFA. „Dit moet je als club toch niet willen.”.

Tubantia, 15-09-21

Het is een zelden vertoond ritueel in het Twentse amateurvoetbal. Een ploeg die voor de aftrap een spandoek laat zien met een heldere boodschap: ‘Tegen commercie, voor jeugdvoetbal’. 

AVC Heracles deed het dinsdagavond op het sportpark aan de Horstlindelaan in Enschede. En is daarmee de eerste club die openlijk en nog wel op het complex van het fel bekritiseerde Achilles zo’n protest uitrolt.

De kwestie zorgt al maanden voor veel ophef in het Twentse amateurvoetbal.

Achilles Enschede is in zee gegaan met de Prestige Football Academy (PFA), een commerciële voetbalschool die in de hele regio talent strikt. Ouders wordt voorgehouden dat hun kind via PFA en Achilles een grotere kans heeft om bij een betaalde club te komen. PFA heeft bij Achilles inmiddels 97 jonge spelers ondergebracht, die in zeven jeugdteams in speciale shirts competitie spelen. De teams zijn veel te sterk voor de hoofdklasse en winnen bijna alle wedstrijden met dubbele cijfers .

Verzet tegen geronsel spelers

AVC Heracles propageert gelijke kansen voor iedereen. Dit staat daar mijlenver vanaf

Peter van Meerten, AVC Heracles

De KNVB gedoogt de constructie. Maar het geronsel van jong talent door PFA wekt weerzin bij clubs. Vooral de hoge contributie die moet worden betaald om jeugdspelers in dit trajekt te krijgen zet kwaad bloed. De solidariteit in het Twentse amateurvoetbal wordt aangetast en clubtrouw verdwijnt, luidt de kritiek.

De verleiding is groot om dat ook te uiten richting de Enschedese club. Zo speelde ASV’57 zaterdag onder protest een bekerwedstrijd tegen Achilles. De club uit Aadorp overwoog een boycot, maar de KNVB dreigde met een boete en uitsluiting van het bekertoernooi. Om die reden zag ook AVC Heracles af van weigering om te spelen. Als alternatief werd het spandoek meegenomen.

Steun van andere clubs

„We zijn gedwongen om wel te spelen tegen Achilles”, zegt technisch coördinator Peter van Meerten van AVC Heracles. „Een boycot is ons geen boete of uitsluiting waard. Daarom dit spandoek. We doen dat als club maar weten ons gesteund door tientallen andere verenigingen.”

Gelijke kansen

Achilles heeft deze keuze naar eer en geweten gemaakt

Robert Brink, Vice-voorzitter CVV Achilles

Van Meerten verafschuwt de gang van zaken bij Achilles: „Dit is competitievervalsing, door de beste jeugdspelers naar een club te halen. Wat is de meerwaarde daarvan als ze elke wedstrijd dik winnen? En door de hoge contributies zet je de deur van je club alleen open voor mensen met een grote portemonnee. AVC Heracles propageert gelijke kansen voor iedereen. Dit staat daar mijlenver vanaf. Een voetbalschool die zich in een amateurclub nestelt om er commercieel beter van te worden: je moet het niet willen.”

Verschil van mening

Vicevoorzitter Robert Brink van Achilles reageert nuchter: „Wij hebben als club deze keuze naar eer en geweten gemaakt. We willen voetbal aanbieden voor jong en oud. En we verschillen met andere clubs van mening. Dat kan. Het staat iedereen vrij om zich te uiten en de manier waarop. Als het maar respectvol gebeurt. Het gaat om het voetbalplezier. Iedereen is hier welkom.”