Overstappen was nog nooit zo makkelijk, maar of het gaat gebeuren?

Overstappen was nog nooit zo makkelijk, maar of het gaat gebeuren?
29 mei 2021 Reacties uitgeschakeld voor Overstappen was nog nooit zo makkelijk, maar of het gaat gebeuren? Bestuurders,Clubnieuws,FEV,KNVB admin

amateurvoetbal onderzoek

Het zaterdagvoetbal wint al jaren aan populariteit, maar in deze regio speelt nog altijd het gros van de clubs op zondag. Blijft dat ook zo nu de KNVB bekend heeft gemaakt dat eerste elftallen vanaf de zomer van 2022, zonder dat het sportieve gevolgen heeft, mogen wisselen van speeldag? Tubantia deed onderzoek.

Beeld uit de derby ATC'65 - BWO in het zondagvoetbal. Bij BWO komt horizontaal overstappen 'steviger op de agenda'. ATC beschikt al over een zaterdagteam en heeft geen plannen voor een volledige overstap. CEES ELZENGA / HETOOG.NL

BEELD UIT DE DERBY ATC’65 – BWO IN HET ZONDAGVOETBAL. BIJ BWO KOMT HORIZONTAAL OVERSTAPPEN ‘STEVIGER OP DE AGENDA’. ATC BESCHIKT AL OVER EEN ZATERDAGTEAM EN HEEFT GEEN PLANNEN VOOR EEN VOLLEDIGE OVERSTAP. CEES ELZENGA / HETOOG.NL

ROBIN CAMPMANS EN JOCHEM VREEMAN, 29 mei 2021

Even uitleggen: momenteel moet een club die van het zondag- naar het zaterdagvoetbal gaat (andersom komt bijna niet voor) op de nieuwe speeldag onderaan de ladder beginnen. Dat levert al vele jaren voer voor discussie op. “Je hoeft toch ook niet, als je vwo doet op de ene school, naar de mavo als je naar een andere school gaat?”, maakte Rigtersbleek-voorzitter Sara Nijenhuis onlangs een vergelijking in deze krant. ‘De Bleek’ speelde tot dit seizoen in de eerste klasse zondag, maar stopte en komt nu (met het team dat al bestond) uit op het laagste niveau in het zaterdagvoetbal, de vierde klasse. Drie niveaus lager dus.

Vanaf 2022 hoeft dat niet meer, zo maakte de KNVB onlangs bekend. Vanaf de eerste klasse kunnen clubs zonder sportieve gevolgen wisselen van speeldag. Een eersteklasser uit het zondagvoetbal mag rechtstreeks naar de eerste klasse zaterdag, een tweedeklasser naar de tweede klasse, enzovoort. Overstappen was nog nooit zo makkelijk.

Of de telefoon bij de KNVB sinds een paar weken roodgloeiend staat met aanmeldingen? “De clubs hebben nog wel even bedenktijd, dus het is op dit moment nog prima te overzien”, reageert woordvoerder Bram Groot. Toch wacht de bond ongetwijfeld een lastige puzzel. Komen er extra klassen bij op zaterdag? En hoe worden eventuele gaten op zondag gevuld? Groot kan er nog weinig over zeggen. “Hoe we dit precies gaan doen met het aantal klassen wordt nog bepaald. Maar afhankelijk van het aantal clubs die overstappen, gaan we het aantal poules binnen een klasse of het aantal teams verhogen of verlagen.”

Aanleiding

Tijd voor een eigen onderzoek. We vroegen de regionale zondagclubs uit de hogere klassen (eerste en tweede) of overstappen naar zaterdag vanaf 2022 een optie is. Terwijl de ene club duidelijk uitspreekt op zondag te blijven voetballen, is er bij de ander nu toch wel een actuele aanleiding om te kijken naar de speeldag. “Horizontaal overstappen komt bij ons de komende tijd steviger op de agenda”, zegt BWO-voorzitter Lukas van Belkum. Sommige clubs beschikken momenteel over zowel een eerste elftal op zaterdag als op zondag. Dat geldt bijvoorbeeld voor ATC’65. “We blijven een zondagvereniging en willen voorlopig ook op de zondag blijven spelen”, aldus Randell Schwab namens het bestuur.

Mocht ATC’65 gaan twijfelen, het is sowieso niet toegestaan met meerdere ploegen op dezelfde dag uit te komen. KNVB-woordvoerder Groot: “Een club kan maximaal één standaardteam per speeldag hebben.”

Dat laatste hoef je Rigtersbleek niet te vertellen. “Stiekem hoop ik dat de KNVB misschien nog iets mogelijk maakt voor een aantal clubs die, net als wij, net overgegaan zijn”, sprak Nijenhuis eerder al. Helaas, zo laat de bond weten. “We snappen dat het voor clubs die net voor deze nieuwe regeling zijn overgestapt erg vervelend kan zijn, maar het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht horizontaal over te stappen.”

Clubs die in de afgelopen tien jaar van het zondag- naar het zaterdagvoetbal gingen

2015: Wilhelminaschool (Hengelo)

2017: AJC’96 (Losser)

2017: PH (Almelo)

2018: Sportclub Enschede

2019: FC Aramea (Enschede)

2019: FC Berghuizen (Oldenzaal)

2019: GFC (Goor)

2019: AVC Heracles (Almelo)

2020: Juventa’12 (Wierden)

2021: Bornerbroek

2021: EGVV (Gelselaar)

2021: Phenix (Enschede)

Clubs die in de afgelopen tien jaar van het zaterdag- naar het zondagvoetbal gingen

2012: VV Haakbergen

2016: Sportclub Haarlo

NB (1): FC Eibergen had tot en met het seizoen 2012/2013 een eerste team op zaterdag en op zondag, maar stopte op zaterdag. Het zondagteam komt uit in de vierde klasse.

NB (2): SDC’12 had tot en met het seizoen 2014/2015 een eerste team op zaterdag en op zondag, maar stopte op zaterdag. Het zondagteam komt uit in de tweede klasse.

NB (3): VV Haaksbergen speelde tussen 2008 en 2012 op zaterdag. Daarvoor was de club ook al op zondag actief.

Clubs die in de afgelopen tien jaar, naast een prestatieteam op zondag,

begonnen zijn met een prestatieteam op zaterdag

2013: FC Winterswijk

2018: ATC’65 (Hengelo)

2019: Achilles’12 (Hengelo)

2019: De Zweef (Nijverdal, inmiddels gestopt met zondagteam)

2019: Eilermark (Glanerbrug)

2019: Rigtersbleek (Enschede, inmiddels gestopt met zondagteam)

2019: SVV’91 (Enschede, inmiddels gestopt met zondagteam)

2019: Tubantia (Hengelo)

2020: Barbaros (Hengelo)

NB (1): Quick’20 begon in 2010 met een eerste zaterdagteam (nu tweede klasse). Afgelopen seizoen besloot de club te stoppen met het eerste zondagteam.

NB (2): Sportlust Glanerbrug had altijd een zaterdagteam en begon in 2015 ook met een zondagteam. In 2019 stopte de club weer op zondag.

Omgekeerde route

Overstappen van zondag naar zaterdag populair? Sportclub Haarlo bewandelde in 2016 de omgekeerde weg. Het is een nauwelijks gebruikte route. “Maar in deze regio speelt bijna iedereen op zondag”, zegt leider Edwin Simmelink van de Achterhoekse dorpsclub. “Wij hadden in 2016 niet meer voldoende spelers om een fatsoenlijk team op de been te kunnen brengen. Na overleg met de leden werd besloten om naar de zondag te gaan, dat leverde meer mogelijkheden op. Bovendien spelen we daar bijna alleen maar derby’s.”

Juist dat laatste was afgelopen seizoen een stuk minder. Simmelink: “Met de indeling waren we niet blij. We zouden in sommige gevallen wel een uur moeten reizen. En dat in de vijfde klasse. Uiteindelijk werd er maar weinig gespeeld, maar die indeling moet komend seizoen wel anders. Gewoon de Achterhoekse clubs allemaal weer bij elkaar in.”

Reactie clubs

Stevo

Stevo wil zo goed mogelijk helder krijgen hoe de leden denken over deze kwestie en is daar volgens voorzitter Eddy Droste momenteel druk mee bezig. “Het staat op de agenda en we inventariseren momenteel de wensen binnen de club. Ik denk dat Stevo de eerste jaren nog niet volledig overstapt, maar we zien dat de jeugd een voorkeur heeft voor de zaterdag en daar moeten we wat mee. Uiteindelijk zou het mooi zijn als we onze leden een keuze kunnen bieden.”

Tubantia

“Het is nog vers van de pers en wij willen een en ander eerst bespreken met onze leden”, reageert Tubantia-voorzitter Gerard ter Hedde. “Ik weet nog niet wat we gaan doen. We zien wel dat veel jeugd een voorkeur heeft voor de zaterdagmiddag in plaats van de zondagochtend. Daar sluiten we onze ogen niet voor.”

TVC’28

Horizontaal overstappen staat bij TVC’28 wel op de agenda van de bestuursvergaderingen, maar het leeft verder volgens bestuurslid Fons Fiselier nauwelijks binnen de club. “Er zijn geen concrete plannen en ik verwacht dat TVC voorlopig een zondagclub blijft.”

FC Winterswijk

FC Winterswijk heeft momenteel zowel een zondag- als zaterdagteam. Het zaterdagteam komt uit in de vierde klasse, het zondagteam (eerste klasse) is het vlaggenschip. Voorzitter Gerrit te Kolste: “De toekomst ligt nog open. We vragen onze spelers en leden wat ze willen en kijken naar de opties. Misschien kunnen we wel ruilen: ons zaterdagteam naar de eerste klasse en het zondagteam naar de vierde klasse? We zijn ook benieuwd in hoeverre de zondag eerste klasse wordt ‘uitgehold’. De beslissing volgt.”

tweede klasse

ATC’65

Zondagtweedeklasser ATC’65 heeft al een zaterdagteam (vierde klasse). Er zijn geen plannen voor een volledige overstap naar de zaterdag, maar onder de leden is er zeker animo voor zaterdagvoetbal. Randell Schwab namens het bestuur: “We blijven een zondagvereniging en willen voorlopig ook op de zondag blijven spelen. Toch beginnen we met een tweede selectie-elftal op de zaterdag, want dat is de wens van veel leden.” ATC wil investeren in de veldverlichting om ook vaker op de vrijdagavond te kunnen spelen, bijvoorbeeld de derby’s.

Achilles’12

Achilles’12, dat met het huidige zaterdagteam in de vierde klasse speelt en op zondag in de tweede, wil in deze kwestie volgens secretaris Elly van Duist nog geen standpunt innemen. “We willen dit eerst met onze spelers en leden bespreken. Natuurlijk klinkt het goed dat de KNVB de mogelijkheid geeft straks horizontaal over te stappen. Of wij er gebruik van gaan maken, weten we nog niet.”

Barbaros

Barbaros heeft al een zaterdagteam (vierde klasse) en wil voorlopig ook op de zondag (tweede klasse) blijven spelen. Voorzitter Erkan Coskunsu: “Wij trekken op zondag zowel uit als thuis redelijk veel publiek. Onze leden genieten nog volop van het eerste elftal op zondag. We koesteren verder de ambitie met ons eerste zaterdagteam ook op een redelijk niveau te spelen. We hebben voor komend seizoen al de nodige toezeggingen van spelers die op termijn bovenin willen meedraaien op de zaterdag.”

Bon Boys

Zaterdagvoetbal leeft volgens Bon Boys-voorzitter Gert Jan Klanderman zeker binnen de club. “We hebben inmiddels vier recreatieve teams op zaterdag en er komen er meer bij. Qua prestatievoetbal kiezen we momenteel nog volledig voor de zondag, maar het is niet ondenkbaar dat dit op termijn verandert. Het is in elk geval goed dat de KNVB straks de kans biedt horizontaal over te stappen.”

BWO

BWO bekijkt de situatie elk jaar opnieuw. Voorzitter Lukas van Belkum: “Horizontaal overstappen komt bij ons de komende tijd steviger op de agenda. Vooralsnog vinden wij dat een zaterdagtak niet te koste mag gaan van het zondagvoetbal. Wij neigen meer naar de term weekendvoetbal. Een groot deel van onze leden beschouwt BWO als een traditionele zondagvereniging.”

Eilermark

Eilermark heeft op dit moment zowel een eerste elftal op zaterdag (vierde klasse) als zondag (tweede klasse) en geeft aan dit zo lang mogelijk vol te willen houden. Voorzitter Eddy Bodde: “Op dit moment willen we hierin nog geen keuze maken.”


Grol

Grol heeft geen ambitie om over te stappen naar de zaterdag. Voorzitter Hans Scheinck: “Ons aantal recreatieve teams op zaterdag gaat op termijn wel groeien van drie naar vijf, zo is de verwachting. Dat is voor ons geen probleem gezien de grootte van ons sportpark. Spelers van recreatieve teams hebben bij ons de keuze op zaterdag of op zondag te spelen.”

NEO

NEO wil zo lang mogelijk op een hoog niveau op zondag actief blijven. Voorzitter Edwin Zeevalkink: “We hopen nog jaren prachtige krakers te blijven spelen. Maar we sluiten onze ogen niet voor de ontwikkelingen. Een weekendcompetitie komt er vast een keer. Tot die tijd houden we lekker vast aan de zondag met zo nu en dan een wedstrijd op zaterdagavond.”

SDC’12

SDC’12 heeft de afgelopen jaren actief gepolst hoe de leden aankijken tegen een overstap naar de zaterdag. “Daaruit bleek dat er nog geen behoefte is die stap te maken met onze prestatieteams”, vertelt Patrick Vollenbroek namens het bestuur van de club uit Denekamp. “Verder zien we toekomst in het weekendvoetbal. In overleg met de KNVB en tegenstanders weken wij ook wel eens af van zondag als speeldag.”

FC Suryoye

Bij Suryoye ligt de focus volgens voorzitter Marcus Inan vooralsnog op zondagvoetbal. “Maar er zijn al wel signalen vanuit de jongere spelers binnen ons eerste elftal over een voorkeur voor de zaterdag. Daar gaan we nog over in gesprek. Ik kan me verder ook voorstellen dat wanneer veel clubs overstappen, de competitie op de zondag minder interessant wordt.”

Vogido

Vogido volgt de ontwikkelingen volgens secretaris Claudia Landewé op de voet. “Ook bij ons spelen vragen over een mogelijke overstap. Tijdens de laatste algemene ledenvergadering hebben we afgesproken dat een commissie gaat inventariseren of dit leeft binnen de club en wat de impact zou zijn op de kwaliteit van ons selectievoetbal. We kijken ook wat de financiële, praktische en organisatorische gevolgen van zo’n overstap zijn. Denk aan druk op faciliteiten, veldbezetting, vrijwilligers en kantine-inkomsten. Dit najaar komt het bestuur met een standpunt.”