Op zaterdag loopt het helemaal vast op de velden

Op zaterdag loopt het helemaal vast op de velden
11 februari 2023 Reacties uitgeschakeld voor Op zaterdag loopt het helemaal vast op de velden Bestuurders,Clubnieuws,FEV,Sportaal admin

KNVB-BESTUURDER HENK BOLHAAR IS VOORZITTER VAN DE WERKGROEP WEEKENDVOETBAL.

Pupillen tot 12 jaar van voetbalclubs in Enschede gaan hun wedstrijden mogelijk spelen op vrijdagavond of zondag. Een onderzoek onder ouders en verenigingen moet uitwijzen of er steun is voor het idee om afscheid te nemen van de propvolle zaterdag als speeldag. “Een wedstrijdje op zondag, waarom niet?”, reageert een ouder begripvol. Maar het wordt wel een puzzel.

TEUN STAAL, Tubantia 11 februari 2023

QR

QR

Seniorenvoetballers die niet langer op zondag spelen maar op zaterdag. Het zijn mannen en vrouwen van wie velen zich zaterdagavond in het uitgaansleven storten om daarna de zondag voor zichzelf te hebben. Die tendens in het amateurvoetbal legt op zaterdag een toenemende druk op de accommodaties in Enschede: de stad komt steeds vaker velden te kort. Het plan is nu om, al dan niet gedeeltelijk, pupillenwedstrijden naar een andere dag te schuiven.

‘Het loopt vast’

Op de overvolle voetbalzaterdag komen naast de oudere amateurvoetballers traditioneel talloze jongens en meisjes tot 12 jaar in actie. “In Enschede hebben we 23 clubs en wordt inmiddels 77 procent van alle wedstrijden op de zaterdag gespeeld”, zegt KNVB- bestuurder Henk Bolhaar. Hij is voorzitter van de werkgroep Weekendvoetbal, die op initiatief van ‘zijn’ vereniging Vogido en de Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen (FEV) is gevormd. “Doen we niks, dan neemt het aantal wedstrijden op zaterdag verder toe, terwijl er niet meer velden bijkomen. Het loopt dan helemaal vast.”

Het capaciteitsprobleem leidt nu tot een door Kennispunt Twente uit te voeren onderzoek. Daarin wordt de ouders van de vijftien Enschedese clubs met pupillenvoetbal gevraagd of zij voelen voor de vrijdagavond of de zondag als speeldag.

In al deze leeftijdsgroepen voetballen in Enschede bijna 2100 jongens en meisjes, verdeeld over 194 teams.

Bij acht verenigingen speelt het onderzoek onder de ouders niet: zij hebben geen pupillenteams. Bij de ouders van pupillen van Sparta, Achilles en Sportlust Glanerbrug, clubs die vanuit een christelijke achtergrond van oudsher al op zaterdag spelen, wordt de voorkeur wel gepeild. Deze clubs zouden hun uitduels op vrijdagavond kunnen afwerken.

In het digitale onderzoek kunnen ouders voor drie verschillende tijdsblokken op zondag kiezen: 10-12 uur, 12-14 uur en 14-16 uur. Voor de vrijdagavond is er één tijdsblok: 18-20 uur.

De uitkomsten van het onderzoek kunnen ook buiten Enschede gevolgen hebben. De pupillen spelen hun competitiewedstrijden ook in plaatsen buiten hun eigen stad.

Het kan zijn dat juniorenelftallen uit omliggende steden en dorpen hun uitwedstrijden in Enschede op de vrijdagavond of zondag gaan spelen.

Flexibiliteit

Dat vraagt om flexibiliteit van niet-Enschedese clubs. Bolhaar is zich daarvan bewust. “Als KNVB- bestuurder heb ik veel contact met de Twentse voetbalverenigingen. Die volgen het onderzoek met belangstelling en natuurlijk ga ik met de clubs in overleg als de uitkomsten bekend zijn.”

Bolhaar wijst erop dat in Twente al op bescheiden schaal wordt geschoven met pupillenwedstrijden.

“Grote clubs als Quick’20 uit Oldenzaal en Excelsior’31 uit Rijssen spelen al regelmatig op vrijdagavond.”

Het is volgens Bolhaar geen uitgemaakte zaak dat het gehele Enschedese pupillenvoetbal naar een andere speeldag gaat of als geheel vasthoudt aan de zaterdag.

“Het onderzoek kan uitwijzen dat bij bepaalde elftallen wel een voorkeur voor de vrijdag of zondag bestaat en bij andere juist niet. Met elftallen waarbij de respons positief is, zou je dan naar de vrijdag of zondag kunnen gaan, misschien volgend seizoen al. Je moet ergens beginnen.”

Variabele speeldag

Naast het ouderonderzoek loopt er gelijktijdig een inventarisatie onder alle clubs in Enschede naar de behoefte aan een variabele speeldag per elftal, inclusief de senioren (vanaf 18 jaar). Deze teams zouden dan een paar wedstrijden per seizoen op een andere speeldag afwerken.

Bij dit tweede onderzoek gaat het om tweehonderd elftallen die nu op de zaterdag spelen. De eerste elftallen bij de mannen en de junioren (Onder 13 tot en met Onder 19) krijgen geen variabele speeldag.

De Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen bespreekt de resultaten van beide onderzoeken op 24 mei.

‘Rennen en vliegen op de zaterdag’

“Het idee van een wedstrijdje op zondag lijkt me zo gek nog niet”, zegt Resy Brookhuis, moeder van voetballertje Jaimy (6). Het is een doordeweekse trainingsmiddag bij Vogido. De vraag aan de toekijkende ouders is of een switch naar de vrijdagavond of zondag op hun instemming kan rekenen.

“Van mij mag het”, zegt Brookhuis. “Dan hebben we meer tijd voor de turntraining van onze dochter. Nu is het toch vaak rennen en vliegen op zaterdag. Laat op de zondagmiddag heb ik liever niet, dan heb je die dag helemaal kapot. Maar ’s ochtends is prima.”

Linda van Arragon heeft haar even oude zoon Armin net aangemeld bij de club op het Wooldrik in het oosten van Enschede. “Het maakt me niet uit of ze op zaterdag of zondag voetballen. Vrijdagavond lijkt me voor de allerjongsten niet goed, dan wordt het al snel te laat.”

Annemarie Booijink is moeder en trainer van de Onder 10. Zij juicht de enquête toe. “Het is nu zo’n drukte op de velden op zaterdag. Het is goed dat ze dit onderzoeken. Privé maakt het me niet zoveel uit wanneer we spelen.”

Lars Smook
DE PUPILLEN VAN VOGIDO. LARS SMOOK