Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
BEELD: RTV OOST/MARC WILLIGHAGEN
Voetbalverenigingen in Enschede moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun toekomstige speellocaties. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond bepaald. Het plan van het college om sportcomplexen met zachte dwang samen te voegen komt zelfs in stroomversnelling, omdat de procedures zijn ingekort. Voor rugbyclub ERC’69 is er goed nieuws: er wordt extra geld gereserveerd voor een volwaardig clubgebouw.
WILCO LOUWES, 4 april 2023
Al jaren heeft de gemeente Enschede het doel om het aantal sportparken in de stad te verminderen. Zo wordt er bezuinigd op onderhoud, kunnen er nieuwe (bouw)plannen op oude sportvelden worden ontwikkeld en is de veldbezetting minder ‘ruim’. Zodoende worden de poorten van het Wethouder Horstmanpark, Sportpark Diekman-West, Sportpark Achilles, Sportpark Phenix Zuid en Sportpark Bultserve op (korte) termijn gesloten. De clubs mogen met de gemeente op zoek naar een nieuw onderkomen (waarschijnlijk op de sportparken in Wesselerbrink, Schreurserve en Glanerbrug), maar als zij daar niet aan meewerken staat de sluitingsdatum van hun huidige locatie vast.
In eerste instantie wilde het college verenigingen die noodgedwongen moeten verhuizen laten inschrijven op sportparken waar nog wel plek is. De gemeenteraad heeft door een motie van D66 breed te steunen het college opgedragen om de inschrijfperiode te schrappen. “Op heel veel sportparken worden al goede gesprekken gevoerd”, aldus D66-raadslid Linsey van der Veen. Werken met inschrijving zou volgens haar alleen maar tot vertraging kunnen leiden.
Enschede zet voetbalclubs het mes op de keel: verhuizen of het complex gaat (nog) eerder dicht
In dezelfde motie wordt het college gevraagd om deze zomer nog duidelijkheid te geven over de toekomstige locatie van Sportclub Enschede en SVV’91 door maximaal drie scenario’s aan de raad voor te leggen. De Surinaamse voetbalvereniging voelt zich een speelbal, moet weg bij het Horstmanpark in Enschede-Noord en weet al jaren niet waar zij aan toe is.
Sportclub Enschede moet deze zomer vertrekken van Diekman-West, waar het nieuwe trainingscomplex van FC Twente moet verrijzen, maar heeft nog geen nieuw onderkomen. Bronnen rond de vereniging en in het stadhuis zeggen dat er een juridische procedure is gestart tegen de gemeente vanwege het opzeggen van de veldhuur.
Voor SVV’91 heeft de gemeente ook al wel een nieuwe locatie op het oog: het oude clubgebouw van de Leo-Harmonie op Sportpark Wesselerbrink-Midden, tussen de kantines van FC Suryoye-Mediterraneo en UDI. Er ligt zelfs een bedrag van 50.000 euro klaar om het al jaren leegstaande pand te renoveren en te verduurzamen.
Er is echter één probleem: de andere clubs op het complex zitten niet op een extra buurman te wachten. Zowel UDI als FC Suryoye hebben de gemeente afgelopen week in een brief laten weten dat er geen plek is voor een extra vereniging op hun complex. Er zijn te weinig kleedkamers, trainingsvelden en wedstrijdvelden en daardoor vrezen de clubs dat dit de onderlinge verhoudingen niet ten goede komt.
De positie van FC Suryoye is bijzonder. De club heeft namelijk ook (weer) aangegeven dat zij openstaat voor een verhuizing naar Sportpark Wesselerbrink-Zuid, aan de andere kant van de Broekheurne-Ring. Daar is het de bedoeling dat er een Multifunctionele Sportaccommodatie (MFSA) ontstaat, met meerdere clubs en commerciële partijen onder één dak. De huidige bespelers van het complex, Victoria’28 en FC Aramea, waren vorig jaar al met FC Suryoye in gesprek over zo’n MFSA, maar die onderhandelingen sneuvelden in het najaar.
De afgelopen maanden is het een soort flipperkastvoetbal. Rond het moment dat het college besloot om clubs tot samenwerken te dwingen, waren de onderhandelingen tussen de drie bovengenoemde verenigingen weer voorzichtig begonnen. De afgelopen weken heeft Suryoye bij de gemeente aangegeven weer uit de gesprekken te zijn gestapt, maar nu houdt de club de deur toch weer open.
Overigens wordt Achilles Enschede (inclusief voetbalschool PFA) ook al geruime tijd uitdrukkelijk genoemd voor een overstap naar de MFSA Zuid. Eerder in het sportclusterproces hebben Achilles (nu Horstlindelaan) en UDI al eens geopperd om samen een nieuw ‘Sportpark West’ naast het Bonhoeffer College aan de Bruggertstraat te openen, maar daar was de gemeente op korte termijn niet voor te porren.
De voorzitter van Sportlust Glanerbrug (nu Sportpark Bultserve) liet onlangs in een commissievergadering merken dat het raadsvoorstel voor sportclustering voelt als een ‘mes op de keel’. De onderhandelingspositie van de club wordt danig bepaald, nu het al vaststaat dat het complex medio 2024 dicht moet. Sportlust voert al geruime tijd gesprekken met clubs uit Glanerbrug, Eilermark en Avanti. De club zou best willen verhuizen naar het complex Zoutendijk/Eilermark, maar ziet dan het liefst direct een fusie tussen de drie verenigingen. Bij Eilermark en met name Avanti zijn daar de geesten nog niet rijp voor.
Op Sportpark Schreurserve (Kotkampweg/Minkmaatstraat) onderzoeken Sparta Enschede en Vosta op eigen initiatief de mogelijkheden voor een MFSA. Op het complex zou bovendien nog plek zijn om één of twee andere verenigingen op te vangen. Bij de gemeente wordt gedacht aan TVV (nu Wethouder Horstmanpark) en Phenix (nu Noord Esmarkerrondweg). Het laatstgenoemde complex ziet de gemeente als een toekomstige woningbouwlocatie: Leuriks III.
Het sportcomplex waar nu al ontwikkelingen in de clustering te zien zijn, is Diekman-Oost. Daar is PW (nu Diekman-West) druk bezig met het opknappen en verduurzamen van de voormalige kantine van Zuid-Eschmarke aan de J.J. van Deinselaan. Sportclub Enschede wil alsnog de overstap maken naar Diekman-Oost, maar dat zien PW en de huidige bespeler De Tubanters niet zitten omdat het clusterproces al vergevorderd is.
Diekman-Oost zit volgens de clubs ‘vol’ met beachvolleyballers van Twente’05, frisbeeclub Disc Devils, handbalvereniging EHC en de komst van American footballclub Enschede Broncos en rugbyclub ERC’69. De twee laatstgenoemde verenigingen komen over van het Wethouder Horstmanpark.
Lange tijd was er onduidelijkheid voor ERC, dat een nieuw clubgebouw moet bouwen op Diekman-Oost. Mede door gestegen bouwkosten was het budget van de gemeente en de maximale eigen inbreng van de rugbyvereniging niet voldoende. Een kleedkamertekort dreigde. Maandagavond heeft de gemeente besloten – via een breed gesteund amendement van Burgerbelangen – om bovenop de beschikbare 375.000 euro, nog eens 130.000 euro vrij te maken zodat er voldoende kleedkamers gebouwd kunnen worden.