Niet goedschiks, dan kwaadschiks: Enschede dwingt sportclubs te verhuizen

Niet goedschiks, dan kwaadschiks: Enschede dwingt sportclubs te verhuizen
13 maart 2023 Reacties uitgeschakeld voor Niet goedschiks, dan kwaadschiks: Enschede dwingt sportclubs te verhuizen Bestuurders,Clubnieuws,Clustering,FEV,Gemeente admin
De samenwerking tussen Victoria’28, FC Suryoye en Aramea liep eerder vast. Hier zou op den duur een nieuwe accommodatie moeten komen voor de drie clubs.
De samenwerking tussen Victoria’28, FC Suryoye en Aramea liep eerder vast. Hier zou op den duur een nieuwe accommodatie moeten komen voor de drie clubs. © Corine Engelbarts

Of je werkt mee en verhuist naar een sportpark dat de gemeente voor je aanwijst óf de huur wordt opgezegd en je vertrekt. Dat zijn de twee keuzes die een groot aantal sportverenigingen in Enschede van de gemeente krijgen.

Corine Engelbarts 13-03-23, Tubantia

  Enschede wil de komende jaren vijf sportparken sluiten. De clubs die daar spelen moeten verhuizen naar vier andere, bestaande sportparken. Dat loopt al vijf jaar, maar het gaat zo stroef dat eigenlijk alleen de plannen voor Diekman-West nu uitgevoerd worden.

  Vertrouwensbreuk en cultuurverschil

  23 verenigingen spelen samen op Diekman-Oost, Enschede-Zuid, Enschede-Oost en op het sportpark Schreurserve. Ze gebruiken elkaars velden, accommodaties of bouwen samen nieuw. De gemeente heeft na overleg met de sportverenigingen bepaald wie waar speelt. Maar sommige clubs hebben daar een ander idee over, waardoor de verhuizingen en samenwerkingen maar niet van de grond komen. Het liep spaak door een vertrouwensbreuk en cultuurverschillen zoals tussen Sportlust, Avanti Wilskracht en Eilermark in Oost en Victoria, Aramea en Suryoye in Zuid. Inmiddels hebben die laatste drie de draad weer opgestart. Victoria-voorzitter Gerard Tenniglo verwacht dat er snel de benodigde beweging in komt.

  Diekman-West

  Tot dan gebeurt er alleen bij Diekman-West iets concreets. Deze zomer moet dit vrijkomen zodat FC Twente er een nieuw onderkomen met oefenvelden kan aanleggen. De huur voor Sportclub Enschede is opgezegd en er wordt nog gezocht naar een onderkomen voor de Kledingbank. Dat lijkt allemaal rond te komen. Maar op de andere plaatsen is er onvoldoende beweging.

  Wethouder Niels van den Berg ziet nu in dat de gemeente het heft in eigen hand moet nemen en dwingt de betrokken clubs. Linksom of rechtsom, uiterlijk 2027 zijn de vijf af te stoten sportparken leeg en gesloten. Dat zijn de sportparken Diekman-West, Wethouder Horstman, Bultserve, Horstlindelaan en het park van EVV Phenix. De parken zijn verouderd, er wordt niet meer in geïnvesteerd, de gemeente heeft er andere plannen mee.

  Inschrijven voor een park en geen uitsluiting

  De verenigingen die daar nu sporten kunnen zich inschrijven voor Enschede-Oost, Enschede-Zuid of Schreurserve, voorzien van een motivatie. De gemeente wijst vervolgens toe, verengingen kunnen andere verenigingen niet uitsluiten.

  De gemeente laat het niet meer op z’n beloop. Doen de verenigingen niet mee, dan gaat het sportpark dicht en zoeken de clubs het zelf maar uit. Ze krijgen geen geld voor de verhuizing en nieuwbouw, alleen voor de gebouwen die ze achterlaten. Deze aanpak ligt nu bij de gemeenteraad. Die praat daar volgende week maandag over en hakt er naar verwachting over drie weken de knoop door.