Jeugdopleiding zorgt voor vreugde en onrust

Jeugdopleiding zorgt voor vreugde en onrust
4 februari 2021 Reacties uitgeschakeld voor Jeugdopleiding zorgt voor vreugde en onrust Clubnieuws,FEV admin

Aan het eind van de jaarlijkse FEV-bijeenkomst in januari werd er al even aan gerefereerd. Dit was het moment geweest voor Achilles om een en ander nader toe te lichten, wat passend was geweest binnen de samenwerking met de andere Enschedese clubs en met name het manifest.
De dagen erna is het bestuur van de FEV in contact getreden met de betreffende clubs, Sportaal, Gemeente Enschede en de KNVB om te achterhalen wat er zich afspeelt rondom voetbalschool PFA en hun plannen om met jeugdspelers, die nu nog lid zijn bij hun eigen club, onder de naam van Achilles E. aan de competitie deel te nemen.
De FEV is er voor de belangen van alle Enschedese voetbalverenigingen en voorzitter Guido Wevers licht in onderstaand artikel uit Tubantia toe wat het standpunt van de FEV is.

PFA talenten naar Achilles

Laat de jonge kinderen in hun eigen sociale omgeving, zo vinden de clubs. GETTY IMAGES

Dat de commerciële voetbalschool PFA z’n talenten onder gaat brengen bij Achilles Enschede, gaat niet onopgemerkt voorbij. Bij Achilles en de PFA is de vlag uit, in de rest van het Twentse amateurvoetbal is de onrust groot.

LEON TEN VOORDE (4 februari 2021)

Ter verduidelijking: de Twentse voetbalschool PFA richt zich sinds 2016 op de talentvollere jeugd van de amateurclubs. ‘Voetballen op BVO-niveau’, zo staat op de eigen site te lezen. Naast het feit dat de voetballers spelen en trainen bij hun eigen club, hebben ze ook activiteiten bij de PFA. Om de ambities verder vorm te geven, gaat PFA nu in zee met de zaterdagvierdeklasser Achilles Enschede. Het is de bedoeling dat er volgend seizoen zes jeugdteams onder de vlag van Achilles E. deelnemen aan het competitievoetbal. De PFA heeft inmiddels de pakweg 200 leden een mail gestuurd met de vraag of er interesse is voor een overstap. Wie daar voor kiest, vertrekt bij de amateurclub.

Niet blij

De samenwerking tussen Achilles E. en de voetbalschool heeft tot commotie geleid onder veel clubs. Guido Wevers, voorzitter van de Enschedese voetbalfederatie, zegt zich zorgen te maken over de huidige ontwikkeling. “Ik heb persoonlijk niets tegen een voetbalschool, maar het wordt een ander verhaal op het moment dat er toenadering wordt gezocht tot een club en er spelertjes benaderd gaan worden. Ze romen de clubs af. Het lijkt sterk op een elitair gebeuren, waarbij slechts kinderen van ouders die deze commerciële school kunnen betalen in aanmerking komen (spelen en drie keer in de week trainen bij de nieuwe opleiding kost 151 euro per maand, red.). Men zegt dat kinderen hun betaaldvoetbaldroom na kunnen jagen, maar helaas is het in de praktijk bijna altijd een luchtkasteel. Het risico op kinderen die teleurgesteld afhaken is groot. Als in Enschede 95 procent van de clubs tegen is, dan mag Achilles zich wel afvragen of hun keuze een juiste is.” Volgens Wevers hebben al meerdere clubs aangegeven dat ze in de toekomst niet meer tegen Achilles willen spelen.

Het boze sentiment heeft ook Achilles Enschede-voorzitter Arjan Hof bereikt. “Maar als ik moet kiezen tussen het heersende sentiment of het voortbestaan van onze club, dan kies ik voor het laatste. Wij hebben geen jeugd meer en dat betekent geen toekomst. Als wij niet met een partij gaan samenwerken, betekent het dat we er over een paar jaar niet meer zijn.”

Ongevoelig voor kritiek

Dat PFA uitkomt bij Achilles is geen toeval, omdat de voetbalschool op dit moment al gebruikmaakt van de faciliteiten van de amateurvereniging. “Wij voldoen met deze stap aan de behoefte van een groot deel van onze leden en de behoefte van Achilles”, zegt Roy de Vos, oprichter en eigenaar van PFA. “Achilles is naar ons toegekomen en zo is het balletje gaan rollen.”

Niet gevoelig voor kritiek

De Vos is niet gevoelig voor de kritiek die is losgebarsten. “Wij zijn een innovatieve speler in het voetballandschap en daar is niet iedereen altijd even blij mee. De behoefte bij onze leden was sterk om op niveau met goede medespelers onder leiding van goede trainers competitie te gaan spelen. Wij vullen het gat op tussen de amateurclubs en de BVO’s. Als onze leden bij de eigen club blijven en alleen trainen bij PFA is dat ons even lief.”

Het is de bedoeling dat de teams van PFA volgend seizoen in de hoofdklassen gaan uitkomen. “Wij hebben geen ambitie met een eerste elftal te gaan werken”, aldus De Vos.

Bij Achilles zijn ze blij dat de stap is gezet. “In Zeeland en Limburg bestaat zo’n samenwerking al langer”, zegt voorzitter Hof. “Daar was in het begin ook veel reuring, maar inmiddels zijn de stofwolken opgetrokken en is iedereen meer dan tevreden. Nee, wij raken de regie binnen onze club niet kwijt, want niet elk PFA-lid is ook automatisch lid van Achilles. Daarin heb je een vrije keus. De PFA blijft een zelfstandige organisatie en Achilles heeft een eigen jeugdtak met naar verwachting een behoorlijk aantal nieuwe jeugdleden. We kunnen ons op deze manier onderscheiden van andere verenigingen. We bieden een platform voor toptalent en vergroten de levensvatbaarheid van onze vereniging voor de komende jaren.”

De samenwerking tussen de voetbalschool PFA en Achilles Enschede leidt tot veel onbegrip in het Twentse amateurvoetbal. Een greep uit de reacties.

Rogier van Vliet, voorzitter Losser

“Dit is een mega-kwalijke die ontwikkeling voor veel onrust zorgt bij de clubs. En die hebben in deze tijd van corona wel wat beters te doen. De spelers wordt een worst voorgehouden. Dit is een slechte zaak en het is destructief voor het voetbal in de regio. Achilles denkt vanuit eigen belang, maar ziet het grote verhaal niet. Dit hele verhaal wordt gedreven vanuit commerciële motieven.”

Gerard Tenniglo, voorzitter Victoria’28

“Dit is niet goed en je moet het niet willen. Zij doen alsof je via hun school nog weer in het betaalde voetbal kunt komen, dat is hun verdienmodel. Maar iedereen weet dat die kans heel erg klein is. Ouders wordt geld uit de zakken geklopt, het gaat puur om het financiële gewin. Bij ons zijn nu vier jongens benaderd door PFA. Die jongens worden gek gemaakt en de ouders gaan daarin mee.”

Marcel Borkent, hoofd opleidingen Excelsior’31

“Moet je een kind uit z’n sociale omgeving halen, met de belofte dat je het betaalde voetbal kunt halen? Wij vinden dit geen goede zaak. Het zijn vaak de ouders die dit willen. Een kind van 12 jaar neemt niet die beslissing. Die wil het liefst met z’n vriendjes voetballen. En wat als ze klaar zijn bij de PFA? Waar komen ze dan terecht?”

Marcel Veldhuis, coördinator jeugdvoetbal Quick’20

“Dit is gewoon een commercieel bedrijf dat onder wordt gebracht bij een amateurclub. Als je ziet welke bedragen er worden gevraagd. Ik snap ook niet dat Achilles zich hiervoor laat lenen. De spelers worden gepleased, maar dit wordt ordinair ronselen van spelers en trainers. 95 procent in een profopleiding redt het niet. Wat wil je deze jongens dan bieden?”

Hans Hagedoorn, voorzitter Tubantia

“,Alle clubs proberen hun jeugdopleiding zo goed mogelijk te runnen en dan word je overvallen door zoiets. Dit is een donderslag bij heldere hemel, dit raakt het hele Twentse amateurvoetbal. Bij ons gaat het om tien jongetjes, Ik snap dat Achilles in de overlevingsstand zit, maar ik vrees dat ze de gevolgen niet overzien. Je raakt de regie binnen je eigen club kwijt, en je wordt de paria van de regio.”

Theo Busch, voorzitter Vogido

,,Op deze manier zijn we een beetje terug bij de tijd van vijfiten jaar geleden, toen de clubs de spelertjes bij elkaar weghaalden. Ik ben er niet bang voor, maar het is geen goede zaak dat er weer een club in Enschede bij komt, want het wordt feitelijk gewoon een nieuwe vereniging. Ze richten zich op de goede en ook kapitaalkrachtige spelers, want je moet nogal wat op tafel leggen om daar te kunnen trainen.”