Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
JAN BIJVANK IN DE BESTUURSKAMER VOL TASTBARE HERINNERINGEN AAN DE PERIODE DAT HET NOG GOED GING MET SPORTCLUB ENSCHEDE. FOTO REINIER VAN WILLIGEN
Sportclub Enschede is afgegleden naar een bedenkelijk niveau. Geen jeugdafdeling meer en geen bestuur. En nog steeds onduidelijkheid over een eigen thuisbasis. Hoe heeft het zover kunnen komen? “Er is nauwelijks nog clubbinding”, zegt erelid Jan Bijvank.
BERT HELLEGERS, Tubantia, 23 december 2022
Op een moment dat blijkbaar niemand er nog in geloofde, stond Jan Bijvank (75) op. Niet voor de eerste keer. Hij sprong al vaker met enkele oudgedienden in de bres voor de club. “Eigenlijk is het wel te gek voor woorden dat een aantal ereleden moet opstaan om de club overeind te houden”, zegt Bijvank in de bestuurskamer.
De ruimte in het clubgebouw op het vertrouwde Diekmanterrein heeft veel weg van een voetbalmuseum. Foto’s van legende Abe Lenstra ouderwets met beide armen omhoog juichend nadat hij in het zwart-wit scoort én van het elftal dat ongeslagen Nederlands kampioen werd in 1926. Op een andere muur het ingelijste Oranje-shirt van de eerste Sportclub-international Gerrit Nagels en een wand met imposante trofeeën.
Herinneringen
Bijvank heeft in verschillende functies ontelbare uren doorgebracht tussen deze tastbare herinneringen aan tijden dat het nog goed ging met Sportclub. Maar op een rijke historie kun je geen toekomst bouwen. De teloorgang van de traditieclub is al een poos bezig. Ooit had Sportclub 850 leden. Daarvan zijn er nog zo’n 200 over. De jeugdafdeling is zelfs volkomen verdwenen en het bestuur gaf er eerder dit jaar de brui aan.
Oudgedienden
Met enkele anderen heeft Bijvank de handschoen opgepakt in een uiterste poging Sportclub van de ondergang te redden. Nu als kartrekker van de zogenaamde herstructureringscommissie om het pad te effenen naar een andere thuisbasis. Het is een wanhopige zoektocht geworden door de stad van een club die ooit de trots van Enschede was.
Hoe heeft het zover kunnen komen? Bijvank zegt er geen eenduidige verklaring voor te hebben. “Wat je in het algemeen ziet, is dat er eigenlijk nauwelijks nog clubbinding bestaat. Voetballers vertonen shopgedrag. We hebben hier complete elftallen zien weggaan omdat ze dachten dat ze het bij een andere club beter zouden krijgen. We zijn langzaam afgegleden.”
Te lang was de jeugdafdeling een ondergeschoven kindje bij de club. De meeste aandacht ging uit naar de eerste selectie. Er is geforceerd geprobeerd de hoofdmacht op een hoog niveau te laten spelen. Daarbij werd flink met de geldbuidel gerammeld om spelers aan te trekken.
Bijvank: “Soms had het bestuur daar niet eens helemaal zicht op. Schoven externen spelers wat toe. Er zijn meer voorbeelden van clubs waar het op die manier is misgegaan. Maar die tijd is geweest voor Sportclub. Dat is afgelopen. Ik wil ook niet terugkijken. Dat heeft geen zin.”
Wieg van FC Twente
Met Enschedese Boys stond de Sportclub aan de wieg van FC Twente’65. Voor Sportclub Enschede is het wrang dat de club op Diekman uitgerekend voor FC Twente plaats moet maken. Het is alsof de moeder door de zoon uit het nest wordt gekieperd. “Dat maakt de situatie extra zuur”, reageert Bijvank. “We hebben nog geprobeerd iets met FC Twente te regelen om hier te kunnen blijven. Dat bleek geen haalbare kaart. FC Twente wil het complex alleen voor zichzelf hebben.” In kringen van oud-(bestuurs)leden klonk de afgelopen tijd geluiden dat het geen zin heeft om verder te gaan met de club. Het zou beter zijn, om net als drie jaar geleden bij De Boys, de stekker eruit te trekken.
Goede mensen gemeld
Bijvank, geïrriteerd: “Die signalen heb ik niet gekregen. Ook niet op ledenavonden. Voor mij was essentieel dat zich nieuwe bestuursleden zouden melden. Heb ik ook gezegd tegen de leden. Als die er niet komen, ben ik de eerste die zegt: ‘Stop maar met de club’.”
“Maar er hebben zich gelukkig goede mensen gemeld die zitting willen nemen in een nieuw bestuur. Dat geeft vertrouwen. Ik geloof er dan ook heilig in dat we op een andere plek een nieuwe start kunnen maken voor een gezond Sportclub.”
Sportclub Enschede wil na de gedwongen verhuizing van het vertrouwde Diekman een nieuwe start maken op de korfbalvelden van Rigtersbleek. Dat alternatief is tot woede van Sportclub afgewezen door de gemeente, die vasthoudt aan verplaatsing naar de Wesselerbrink.
BERT HELLEGERS, Tubantia, 23 december 2021
Enschede werkt aan een grote verhuisoperatie voor veel clubs. Er is in totaal 4 miljoen euro gereserveerd voor realisatie van twee grote sportcomplexen: Diekman-Oost, waar momenteel De Tubanters de gebruiker van de sportvelden is, en een moderne accommodatie in de Wesselerbrink, bij de huidige velden van Victoria’28 en FC Aramea.
Topsportcampus
Sportclub Enschede moet op sportpark Diekman-West plaatsmaken voor een topsportcampus. Het is de bedoeling dat de eerste selectie van FC Twente in 2023 al gaat trainen op de oale groond op Het Diekman.
Een zogenaamde herstructureringscommissie van Sportclub is al maandenlang bezig aan een zoektocht naar een andere plek. Onder leiding van erelid Jan Bijvank van de club zijn gesprekken gevoerd met onder andere Phenix, Tubanters en Victoria.
Zonder resultaat. “Op Diekman-Oost wordt het veel te druk. Daar heb je al Tubanters als voetbalclub en wil de gemeente nog eens zes andere sportverenigingen op stouwen”, aldus Bijvank.
Ook een verhuizing naar de Wesselerbrink in Enschede-Zuid ziet de club niet zitten. “Vanwege de vernieuwing van het bestaande complex, moeten we daar een paar keer verhuizen voordat we over een eigen clubgebouw kunnen beschikken. Het is maar de vraag of we er dan nog zijn als club. We willen één keer verhuizen om daar dan definitief een nieuwe start te kunnen maken.”
Korfbalclub Rigtersbleek
De delegatie van Sportclub Enschede kwam uiteindelijk uit bij de velden van korfbalvereniging Rigtersbleek, die verkast naar het Van Heekpark. “Dat is voor ons de beste en enig overgebleven optie. Met de naastgelegen voetbalclub Rigtersbleek hebben we gesproken over samenwerking en dat klikt.”
Het door Sportclub aangedragen alternatief is echter deze week door de gemeente afgewezen. Tot woede van Bijvank. “Je doet je stinkende best om een goede plek te vinden om Sportclub weer op te laten richten, maar dat betekent niet dat we alleen maar naar de pijpen van de gemeente moeten dansen. We hebben ook onze eigen wensen.”
Half miljoen euro
Verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg houdt vast aan verhuizing van Sportclub naar de Wesselerbrink. “Rigtersbleek is geen mogelijkheid want dan moet er zo’n half miljoen euro worden geïnvesteerd in het ombouwen van de korfbalvelden in voetbalvelden. Daarvoor ontbreekt het geld. We gaan na de feestdagen opnieuw in gesprek met Sportclub om te kijken of er oplossingen zijn voor de problemen die ze hebben met Enschede-Zuid.”