FC Twente/Heracles Academie betreurt opstelling Achilles Enschede/PFA om spelers niet af te staan

FC Twente/Heracles Academie betreurt opstelling Achilles Enschede/PFA om spelers niet af te staan
13 oktober 2021 Reacties uitgeschakeld voor FC Twente/Heracles Academie betreurt opstelling Achilles Enschede/PFA om spelers niet af te staan FEV,KNVB admin
De drie grote voortrekkers van het Regiopplan: Arnold Bruggink,  Mathhijs Blijham en Dominique Scholten van de FC Twente/Heracles Academie.
De drie grote voortrekkers van het Regiopplan: Arnold Bruggink, Mathhijs Blijham en Dominique Scholten van de FC Twente/Heracles Academie. © Lars Smook

ENSCHEDE/ALMELO – In navolging van veel regionale amateurclubs is nu ook de FC Twente/Heracles Academie in conflict geraakt met de voetbalschool PFA, die onder de vlag van Achilles Enschede opereert. Oorzaak is dat spelers van Achilles niet over een langere periode stage mogen lopen bij de opleiding van de Twentse eredivisieclubs.

Tubantia, Leon ten Voorde, 12-10-21

De FC Twente/Heracles Academie is sinds de zomer bezig het Regioplan uit te rollen. Insteek van dat plan is de samenwerking met de amateurclubs te zoeken, zodat FC Twente en Heracles niet alleen meer ‘gaan halen, maar ook wat teruggeven aan de regio’. „Die samenwerking verloopt erg goed. Daar zijn we trots op en blij mee”, zegt Dominique Scholten, manager Opleidingen bij de FC Twente/Heracles Academie. Bijna alle clubs in de regio hebben zich inmiddels verbonden aan het concept. Achilles Enschede voert binnen de regio een eigen koers. about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

Vanuit het beleid van PFA/Achilles mogen kinderen niet deelnemen aan onze regiotrai­nin­gen. Dat betreuren wij. Ouders moeten weten wat de gevolgen zijnDominique Scholten, Manager Opleidingen FC Twente/Heracles Academie

Samen ontwikkelen

Eén van de speerpunten van dat plan is dat jonge talenten langer bij hun club in de eigen omgeving blijven spelen. Tegelijkertijd is het de bedoeling meer kinderen te beïnvloeden en daarom is er gekozen voor een opzet, waarbij talentjes in de buurt een extra training krijgen die wordt verzorgd door de academie. „We zien samen het belang van de kinderen bij deze activiteiten en nemen dat als uitgangspunt, we willen samen ontwikkelen”, aldus Scholten. En daar wringt nu de schoen. „Uitzondering hierbij is Achilles Enschede/PFA”, zegt Scholten. „Vanuit hun beleid mogen kinderen niet deelnemen aan Regioplan-trainingen, Regioplan-teams en het traject O-11. Dit betreuren we en het lijkt erop dat er niet in het belang van de kinderen wordt gedacht. Gesprekken met Achilles Enschede/PFA hebben helaas niet tot een oplossing geleid.”

Oproep ouders

De opleiding heeft inmiddels een officiële verklaring op de eigen site afgegeven, waarbij nog eens wordt uitgelegd wat de ideeën zijn. Tevens worden spelers, ouders, trainers en verenigingen opgeroepen zich te melden als ze vragen hebben. „Wij treden naar buiten toe zodat ouders weten wat de gevolgen zijn als kinderen naar Achilles gaan”, zegt Scholten. Opvallend is dat de PFA zich op de eigen site profileert als een opstap naar het betaalde voetbal voor talenten die nog niet zijn opgepikt door een BVO.

Geen behoefte

Roy de Vos, eigenaar van de voetbalschool PFA en trainer bij Achilles, laat weten dat ‘hij niet de behoefte heeft te reageren. „Ik verwijs naar het beleidsstuk van de KNVB over stages, welke wij volgen.” In dat stuk staat dat er slechts drie stagemomenten mogelijk zijn binnen een tijdsbestek van zes weken. „Maar dat document is destijds opgesteld om clubs te wapenen tegen andere amateurclubs die spelertjes ronselen”, zegt Scholten. „Wij hebben ook contact gehad met de KNVB en die zijn het helemaal met ons eens. Zij zijn juist heel blij met ons initiatief.”

Spelers van AVC Heracles protesteerden onlangs voor de bekerwedstrijd tegen Achilles E.
Spelers van AVC Heracles protesteerden onlangs voor de bekerwedstrijd tegen Achilles E. © Reinier van Willigen

De intrede van PFA in het regionale jeugdvoetbal is al vanaf de eerste dag omstreden. Veel amateurclubs in de regio reageerden fel tegen de plannen van PFA waarbij talentvolle jeugdvoetballers uit de regio vertrokken bij hun eigen club en onder de vlag van Achilles Enschede competitievoetbal zijn gaan spelen. De verenigingen betichtten PFA van ‘ronselpraktijken’. Ook de KNVB was niet blij met de nieuwe ontwikkeling, maar zag geen reden in te grijpen. De amateurclubs kwamen met een gezamenlijk statement en overwogen zelfs even een boycot. Inmiddels zijn de competities in volle gang en wordt er wel tegen de jeugdteams van Achilles gespeeld, omdat niet spelen op een straf van de bond komt te staan. De teams van Achilles ondervinden in de hoofdklasse vooralsnog nauwelijks weerstand. Alleen de onder 13-1 verloor een potje tot dusverre. Achilles is door de aanklager van het amateurvoetbal inmiddels gesommeerd om volgend seizoen alle teams weer in de officiële clubkleuren rood-geel te laten spelen. Sinds de intrede van PFA speelt de jeugd in het blauw.  Achilles heeft dat schikkingsvoorstel geaccepteerd.