Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
Wilco Louwes, RTV OOST, 10 maart 2023
Het huidige sportpark Diekman© RTV Oost
Meerdere voetbalverenigingen in Enschede voelen de hete adem van de gemeente in de nek. Het college neemt nadrukkelijk het stuur over bij het clusteren van sportcomplexen. De afgelopen tijd is geprobeerd de clustering aan de voetbalclubs zelf over te laten, maar dat heeft niet geleid tot voldoende resultaten. Nu is de boodschap: verhuizen of thuisbasis kwijt.
De gemeente wil het aantal sportcomplexen verminderen om geld te besparen op de onderhoudskosten en de velden efficiënter in te zetten. Op sommige locaties zijn voor de toekomst andere ontwikkelingen in gedachten, zoals woningbouw.
Beide opties die zes verenigingen voorgeschoteld krijgen komen in principe op hetzelfde neer. De huidige accommodaties van Sportclub Enschede, TVV, SVV, Phenix, Sportlust Glanerbrug en Achilles Enschede gaan op korte termijn dicht.
Als de clubs kiezen voor een door de gemeente aangedragen oplossing, blijft de toegang tot het huidige sportpark in de meeste gevallen iets langer gehandhaafd. Werken ze niet mee, dan staat de einddatum vast. Als de gemeenteraad instemt, wordt het plan vanaf deze zomer ten uitvoer gebracht.
De oplossing die door de gemeente wordt aangedragen is niet verrassend: de clubs kunnen terecht op sportcluster Enschede-Zuid aan de Geessinkweg, sportpark Zoutendijk/Eilermark in Glanerbrug of sportpark Schreurserve.
In Zuid en in Glanerbrug werden het afgelopen jaar al onderhandelingen over een sportcluster gevoerd, maar kwam het nog niet tot concrete resultaten. De onderhandelingen in Enschede-Zuid tussen Victoria’28, FC Suryoye-Mediterraneo en FC Aramea zijn in het najaar zelfs volledig geklapt (maar worden volgens Victoria-voorzitter Gerard Tenniglo op korte termijn officieel hervat). Op sportpark Schreurserve leven ideeën om een multifunctionele sportaccommodatie te bouwen.
Sportvelden in Enschede© Google Earth
De zes voetbalverenigingen die hun wedstrijden nu nog spelen op een sportpark dat de gemeente binnenkort wil sluiten, mogen zich inschrijven op een van de drie ‘clusterlocaties’. De inschrijving moet worden aangevuld met een motivatie: waarom willen zij juist naar die locatie verhuizen? De bedoeling is immers dat de voetballers op hun nieuwe locatie het clubgebouw en de kleedkamers gaan delen met andere verenigingen.
En het is geen zekerheid dat dit dezelfde verenigingen zijn die nu al op de ‘clusterlocaties’ spelen. Ook die moeten namelijk motiveren waarom zij langer op die locatie willen blijven. Die boodschap lijkt – zeker na het stuklopen van de eerdere samenwerking – vooral gericht aan de verenigingen in Enschede-Zuid (Victoria’28 en FC Aramea). In Glanerbrug zijn de velden van Eilermark immers in eigen bezit en Sparta E. en Vosta werken samen al aan een plan voor een multifunctionele accommodatie.
Concreet betekent het ingrijpen van de gemeente Enschede dat de huur van de velden van Phenix aan de Zuid Esmarkerrondweg in de zomer van 2024 wordt opgezegd. Voor Sportlust Glanerbrug (sportpark Bultserve aan de Kerkstraat) en TVV en SVV (Wethouder Horstmanpark) geldt dezelfde einddatum. Achilles Enschede moet in de zomer van 2025 verkassen van de huidige locatie aan de Horstlindelaan.
Aankomende zomer al moet Sportclub Enschede vertrekken van sportpark Diekman-West, dat in beeld is voor de terugkeer van het trainingscentrum van FC Twente. In de Enschedese voetbalwereld klinkt al enige tijd vanuit meerdere ingewijden dat Sportclub Enschede het opzeggen van het huurcontract juridisch aanvecht, maar de club zelf bevestigt noch ontkent dat.
Voor Diekman-West en het Wethouder Horstmanpark staan de sluitingsdata vast. De andere verenigingen kunnen hun verhuizing een, twee of zelfs drie jaar uitstellen als zij zich ‘vrijwillig’ inschrijven voor een clusterlocatie. Het vormen van een multifunctioneel gebouw kost immers tijd. ‘Maar zolang er geen duidelijkheid is over de sluiting van het sportpark, is er geen urgentie voor een vereniging om tot een overeenkomst te komen met andere partijen’, stelt het college.
Het college zet er druk op. Een getroffen vereniging die dus niet naar een clusterlocatie wil of een alternatief vindt (die zijn schaars aangezien bijna alle bestaande speellocaties in bezit zijn van gemeente) dreigt dus thuisloos te worden.
De gemeente heeft beperkt geld ter beschikking gesteld voor de verhuizing van vereniging. Voor Sportclub Enschede en TVV is een verhuisbudget van 15.000 euro in het vooruitzicht gesteld. Daarnaast krijgt TVV nog 36.000 euro compensatie voor de huidige opstallen.
SVV kan van de gemeente 50.000 euro krijgen om te verhuizen en het nieuwe clubgebouw te ‘verduurzamen’. Voor SVV heeft de gemeente de al jaren leegstaande kantine tussen de de gebouwen van UDI en FC Suryoye op sportpark Wesselerbrink-Midden in gedachten.
Een aantal verenigingen dat ook noodgedwongen moet verhuizen staat niet in de bovenstaande tekst genoemd. Het gaat om voetbalclub PW, rugbyvereniging ERC en American footballclub Enschede Broncos. Zij weten al waar zij naartoe verhuizen: sportpark Diekman-Oost, naast de huidige velden van De Tubanters. Scheidsrechtersvereniging Enschede & Omstreken verhuist naar alle waarschijnlijkheid van Diekman-West naar de voormalig thuisbasis van korfbalvereniging Rigtersbleek.
Eigenlijk zouden de verhuizingen komende zomer al moeten plaatsvinden. Dat lijkt hooguit te gaan lukken voor PW, dat Diekman-West inruilt voor de oude kantine van Zuid-Eschmarke aan de J.J. van Deinselaan. Er moet wel het nodige worden geïnvesteerd, waardoor de gemeente een extra bedrag van 25.000 euro ter beschikking wil stellen.
Rugbyclub ERC wacht nog een jaar met verhuizen. Er moet een nieuw clubgebouw komen, waarvoor in totaal 375.000 euro ter beschikking wordt gesteld.