Boze clubs voeren druk op Achilles en voetbalschool op

Boze clubs voeren druk op Achilles en voetbalschool op
2 maart 2021 Reacties uitgeschakeld voor Boze clubs voeren druk op Achilles en voetbalschool op Bestuurders,Clustering,FEV admin
Spelen de teams van Achilles (rechts) en Avanti, zoals hier bij het Marinus Goedhart Toernooi, volgend seizoen ook nog tegen elkaar? FOTO REINIER VAN WILLIGEN

SPELEN DE TEAMS VAN ACHILLES (RECHTS) EN AVANTI, ZOALS HIER BIJ HET MARINUS GOEDHART TOERNOOI, VOLGEND SEIZOEN OOK NOG TEGEN ELKAAR? FOTO REINIER VAN WILLIGEN

De amateurclubs die lijnrecht tegenover Achilles Enschede en de voetbalschool PFA staan voeren de druk verder op. Zo hebben de verenigingen vragen neergelegd bij de directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee, en wordt een ’tuchtrechtelijk traject overwogen’, zo staat in een nieuw statement geschreven.

LEON TEN VOORDE (2 maart 2021)

De lijst van clubs die zich verzetten tegen de plannen wordt steeds groter. Inmiddels hebben ook verenigingen als Achilles’12, PH, NEO, TVC’28, Hellendoorn, DES, SVVN, De Zweef, SV Wilhelminaschool en Schalkhaar zich aangesloten bij de groep. Het nieuwe statement wordt op dit moment door 31 clubs uit de regio en de Enschedese Voetbalfederatie onderschreven.

Kwaad bloed

De boosheid richt zich op het feit dat zes jeugdteams van de commerciële voetbalschool PFA volgend seizoen onder de vlag van Achilles Enschede gaan deelnemen aan de competities. Leden van de PFA, die allemaal bij een amateurclub spelen, is gevraagd hoe ze tegenover een overstap staat. Dat heeft kwaad bloed gezet bij de clubs, die vrezen dat veel voetballers weggaan. ‘Het handelen en de wijze van (niet) communiceren door met name collega-amateurvereniging CVV Achilles Enschede wordt als niet collegiaal en niet coöperatief ervaren. Binnen Enschede, maar inmiddels dus ook daarbuiten, hebben de gezamenlijke clubs besloten de krachten blijvend te bundelen’, zo schrijven de clubs.

Om de tafel

Een afvaardiging van de clubs en de Federatie Enschede Voetbalverenigingen (FEV) heeft inmiddels om de tafel gezeten met het bestuur van Achilles Enschede en PFA. Hoewel dat overleg als constructief wordt ervaren, heeft het aan beide kanten niet tot nieuwe inzichten geleid. ‘Onder meer houden CVV Achilles Enschede en de PFA vol geen jeugdspelers van andere verenigingen te benaderen en is in hun ogen clubliefde ’te romantisch en niet meer van deze tijd’. Het mag duidelijk zijn dat de gezamenlijke clubs hier totaal anders over denken’, zo schrijven de clubs in de verklaring. ‘Verder is het opmerkelijk dat jeugdspelers niet standaard lid kunnen worden van Achilles Enschede. Terwijl in eerdere berichtgeving men vanuit de club liet weten dat de aanwas van jeugd juist een enorme boost zou zijn en het bestaansrecht zelfs zou verstevigen. De PFA beoordeelt de kwaliteit en bij geschiktheid en voldoende geld kun je kiezen om ook lid bij CVV Achilles Enschede te worden’.

Naast het benaderen van de directeur amateurvoetbal van de KNVB hebben de clubs ook contact gezocht met de Enschedese politiek. Al met al is er sprake van een verharding van de verhoudingen, zo laten de clubs weten. Een boycot van Achilles Enschede ligt nog steeds op tafel.