Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
EEN IMPRESSIE VAN HET ONTWERP VOOR HET NIEUWE GEZAMENLIJK SPORTCOMPLEX VAN SPARTA EN VOSTA.
TEN DAM ARCHITECTEN
Een flinke zak geld om een nieuw complex te bouwen? Dat willen Sparta en Vosta ook wel. In navolging van andere clubs in Enschede hebben de twee buurverenigingen nu ook toekomstplannen. “We schatten de kosten op 3 tot 4 miljoen euro.”
Tubantia, 10 fenruari 2022, LILIAN TEN DONKELAAR
De twee verenigingen op Schreurserve hebben de koppen bij elkaar gestoken en presenteerden onlangs een compleet plan aan de Enschedese politiek. Inclusief een ontwerp voor een nieuw gebouw met tribunes. Wat de clubs hopen: niet alleen een nieuw onderkomen, maar ook extra velden. En wat ze aan de gemeente vragen: geld natuurlijk.
Sparta is met 1200 leden de grootste club van Enschede. Het naastgelegen Vosta, met een bescheidener 200 leden, bestaat al bijna even lang. Inmiddels werken de twee clubs al een paar jaar samen op allerlei vlakken en ook met omliggende verenigingen, zoals Tex Town Tigers en de postduivenvereniging.
Ruimte is op
Maar de ruimte is op, vertelde Tom van Veen namens Sparta, en ook verder is het tijd voor een update. “We hebben verouderde kantines en kleedkamers, we hebben een parkeerprobleem en ons gebouw is niet multifunctioneel.” Bovendien is de ruimte niet van elastiek: de clubs zitten aan de grenzen van hun capaciteit. “We hebben gebrek aan velden, we zitten helemaal vol.”
Hele wijk erbij
Sparta en Vosta dromen niet met zijn tweeën, maar hebben de hele wijk erbij betrokken. Dat is dan ook het aanbod dat de clubs doen: een multifunctioneel onderkomen waar van alles mogelijk is en de hele wijk baat bij heeft, van ouderenfitness tot samenwerking met het Leger des Heils. Zelfs waterberging is mogelijk op het terrein, aldus Van Veen. “Water dat via de Minkmaatstraat moet worden afgevoerd naar de Roombeek kan opgeslagen worden onder een kunstgrasveld.” Ook zou er nog een derde club welkom zijn op het terrein. Nu kan dat niet want alles zit vol.
Aan het plan hangt natuurlijk een prijskaartje. “We schatten dat het hele project 3,5 tot 4 miljoen euro kost”, aldus Van Veen. En daarom kloppen ze bij de gemeente aan. Niet om zomaar het hele bedrag op de rekening te krijgen, maar wel om te kijken wat er mogelijk is en wat de praktische gevolgen zijn. “Wie gaat er over de buitenruimte, hoe regelen we dat met huurders, en wat kan de gemeente investeren? Bijvoorbeeld in extra kunstgrasvelden?”
Clusteren
Sparta en Vosta hebben met belangstelling gevolgd wat er elders in de stad gebeurt. De gemeente mikt op het clusteren van clubs in Diekman-Oost en in de Wesselerbrink. Daarvoor is 4 miljoen euro gereserveerd. Rond het Diekman is de gemeente bezig met een haalbaarheidsonderzoek naar het maken van een sportcluster. “Wij vragen om voor ons ook zo’n haalbaarheidsonderzoek te doen”, aldus Van Veen.
‘Bek valt mie open’
Hoewel raadsleden onder de indruk waren van de plannen – ‘De bek valt mie open’, zei Erwin Versteeg – blijft het toch even bij bemoedigende woorden. Want in maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en voor die tijd wordt dit plan niet meer opgepakt, waarschuwde wethouder Niels van den Berg. “Dit gaat om financiën en dat gaan we nu niet meer doen. De volgende gemeenteraad mag daarvoor de knip trekken.”