De nieuwe sportkaart van Enschede krijgt vorm: Sportclub Enschede en PW wijken voor FC Twente

De nieuwe sportkaart van Enschede krijgt vorm: Sportclub Enschede en PW wijken voor FC Twente
19 maart 2021 Reacties uitgeschakeld voor De nieuwe sportkaart van Enschede krijgt vorm: Sportclub Enschede en PW wijken voor FC Twente Bestuurders,Clubnieuws,Clustering,Gemeente admin

TVV en SVV zijn samen met de gemeente aan het kijken waar de clubs een plek kunnen vinden. ERC’69 en Enschede Broncos verhuizen van het wethouder Horstman Park naar Diekman Oost. TVV en SVV zijn samen met de gemeente aan het kijken waar de clubs een plek kunnen vinden. ERC’69 en Enschede Broncos verhuizen van het wethouder Horstman Park naar Diekman Oost. © Reinier van Willigen

ENSCHEDE – Het Enschedese sportklimaat wacht een ingrijpende operatie, die de traditionele verhoudingen in de stad volledig door de war zal gooien. Langzaam maar zeker krijgt de beoogde nieuwe sportkaart van de stad vorm. Clubs als PW en Sportclub Enschede moeten verhuizen en Glanerbrug maakt een pas op de plaats. 
Erwin Waanders (19 maart 2021)

De metamorfose heeft alles te maken met de clusteringsopgave die het Enschedese college kreeg nadat de gemeenteraad een structurele besparing op de exploitatie van sportparken, (voetbal)velden en accommodaties als opdracht meegaf. Daarvan zijn nu de eerste contouren zichtbaar. 

Cluster Glanerbrug uitgesteld

Opvallend is dat het beoogde Cluster Enschede-Oost, Glanerbrug even pas op de plaats maakt. „Samen met de drie voetbalverenigingen, Avanti Wilskracht, GVV Eilermark en SV Sportlust Glanerbrug is geconstateerd dat het traject om tot samenwerking te komen en toe te werken naar een gezamenlijk sportpark meer tijd nodig heeft. De besluitvorming daarover is uitgesteld tot 2022”, wethouder Niels van den Berg.

Victoria’28, FC Suryoye en FC Aramea voeren al gesprekken om te komen tot een cluster in zuid. Mogelijk sluit ook UDI aan. De wethouder: „De gesprekken met de betrokken voetbalverenigingen verlopen voorspoedig. De besturen scharen zich unaniem achter de planvorming en zijn inmiddels met hun eigen leden in gesprek om goedkeuring op te halen. Voorafgaand aan de algemene ledenvergaderingen van de afzonderlijke clubs wordt een gezamenlijk webinar gehouden voor alle leden om vragen over het project te behandelen.”

Breedtesport op Diekman Oost

Het Diekman-terrein is in beeld voor herontwikkeling tot  topsportlocatie, in combinatie met breedtesport en een wijkfunctie. Hierbij is Diekman-West de beoogde locatie voor de talentencampus en de terugkeer van de profs van FC Twente naar de geboortegrond. 

Dat betekent dat Diekman-Oost ontwikkeld zal worden voor de breedtesport. Daar zullen de voetbalclubs PW 1885 en  Sportclub Enschede en de (beach)volleybalvereniging Twente’05 naartoe verhuizen. Samen met rugbyclub ERC’69 en de Enschede Broncos (American Football), beide nu nog actief op het Wethouder Horstman Sportpark. 

De besturen scharen zich unaniem achter de planvor­ming en zijn inmiddels met hun eigen leden in gesprek om goedkeu­ring op te halen

Niels van den Berg, Wethouder

„Het klopt dat wij ruimte moeten maken voor de mannen van FC Twente”, zegt Angeline Bennink namens Sportclub Enschede. „Maar waar PW al helemaal klaar is voor de verhuizing, ligt dat bij ons nog iets anders. PW wilde ook verhuizen gezien de groei die ze doormaakt en heeft vorig jaar al een toezegging van wethouder Niels van den Berg gekregen. Wij moeten noodgedwongen verkassen. Maar de gemeenteraad zal bij de zomernota toch eerst een oordeel over moeten vellen of het wel zoveel wil investeren in sport”, zegt Bennink. „En pas daarna kunnen wij onze leden in de besluitvorming meenemen.”

Met TVV en SVV wordt gezocht naar locatie

Het Wethouder Horstman Sportpark is mogelijk niet meer nodig door alle wisselingen. „Met de gewenste verhuizing van ERC’69 en Broncos komt het deels vrij. Daarnaast lopen gesprekken met SVV’91 en TVV Enschede voor een andere plek, zodat het hele sportpark wordt vrijgespeeld en exploitatiekosten vervallen”, aldus Van den Berg.