Als praten niet meer helpt, moeten sportverenigingen in Enschede onder dwang verhuizen

Als praten niet meer helpt, moeten sportverenigingen in Enschede onder dwang verhuizen
18 januari 2023 Reacties uitgeschakeld voor Als praten niet meer helpt, moeten sportverenigingen in Enschede onder dwang verhuizen Bestuurders,Clustering,Gemeente admin
Voorzitter Ben Jansen van Enschedese Rugby Club heeft in de kantine bubbeltjesplastic voor de ramen gespannen ter isolatie. De accommodatie is sloopwaardig maar nieuwbouw is vooralsnog te duur.
Voorzitter Ben Jansen van Enschedese Rugby Club heeft in de kantine bubbeltjesplastic voor de ramen gespannen ter isolatie. De accommodatie is sloopwaardig maar nieuwbouw is vooralsnog te duur. © Cees Elzenga

ENSCHEDE – Er wordt al vier jaar gepraat over samenvoegen van sportverenigingen en -accommodaties. Maar iedereen zit nog waar ie zit. Als praten niet meer helpt, gaat de gemeente ze dwingen. En dat is precies wat de meeste sportverenigingen willen: hak een knoop door.

Corine Engelbarts 17-01-23, Tubantia

Al vier jaar praat de gemeente met de 23 sportclubs in de stad die moeten verhuizen of samenwerken. Een aantal gaat naar het Diekman-Oost, een aantal naar Zuid, anderen gaan in Glanerbrug naar één accommodatie en sommigen gaan samenwerken op Schreurserve. Behalve dat zo grond wordt vrijgespeeld, is het ook een besparing. Een keer flink geld uitgeven aan nieuwbouw, maar dan kun je vooruit

Meer scheurtjes

Geld uittrekken voor 23 onderkomens in een verschillende staat van onderhoud is veel duurder. Maar het komt niet van de grond. Er wordt teveel gepraat en in het zicht van de haven strandde in Zuid de samenwerking die als voorbeeld moest dienen. Victoria ‘28, FC Suryoye en FC Aramea zouden gaan samenwerken, maar vanwege een vertrouwensbreuk zien de eerste twee clubs nu meer in samenwerking met Achilles. Ook in Glanerbrug ontstaan nu scheurtjes, zo meldde wethouder Niels van den Berg aan de gemeenteraad.

Als er een niet wil, loopt het vast

Het is schuiven met verenigingen. En als er een niet wil, loopt de hele operatie vast. Dat is nu gebeurd. Intussen worden de onderkomens van de clubs er niet beter op. Er wordt niet meer geïnvesteerd en alleen nog wat opgelapt. Op papier lopen de kosten voor nieuwbouw fors op. De clubs, maar ook de gemeenteraad roepen om actie. Wethouder Van den Berg pakt die handschoen op. „Als praten niet helpt, moeten we toe naar doorzettingskracht. De verenigingen worden wel betrokken, maar de gemeente besluit.”

Ik kan geen gebakken lucht verkopen
Niels van den Berg, wethouder Enschede

Nieuwbouw duur, duurder, te duur

Enschede had een plan gemaakt waarbij het Wethouder Horstmanpark dit jaar al leeg zou zijn. PW is de huur opgezegd. Die club gaat naar Diekman-Oost en heeft ook een lening gekregen om het bestaande gebouw daar op te knappen. Rugbyvereniging ERC’69 zou diezelfde stap zetten naar Diekman-Oost, maar wel naar nieuwbouw. De velden zijn al klaar, inclusief ballenvangers achter de doelen, maar het clubgebouw met kleedkamers staat er nog niet.

De gemeente heeft daar 250.000 euro voor over, maar de bouwkosten zijn flink opgelopen, tijdelijke bouw werd permanente bouw, en een verplicht gasloos onderkomen is twee ton duurder. Nieuwbouw kost zeven ton, ERC komt bijna 250.000 euro te kort. Van den Berg zegt daar geen geld voor te hebben. Volgens hem moet de club dan versoberen en twee kleedkamers schrappen. „Ik kan geen gebakken lucht verkopen. Ik kijk wat ik kan.” Lukt het hem niet, dan moet de gemeenteraad meer budget vrijmaken. „Ik kan het niet zomaar rondboksen.”

ERC’69 is toch hoopvol

Voorzitter Ben Jansen van ERC’69 is positief over het debat. De nieuwbouw op Diekman-Oost is nog geen zekerheid, maar de wethouder heeft laten doorschemeren dat hij de club wil helpen. De gemeenteraad zet niet meteen de hakken in het zand, sommige fracties opperen zelfs nu al om financieel bij te springen. Versoberen is echter geen optie. In de zomer maken zes verenigingen, zo’n 600 sporters, gebruik van de accommodatie van ERC: een handbalvereniging, twee volleybalclubs, een american footballclub en een frisbeevereniging.

De grootste opluchting voor Jansen is dat zijn club niet dakloos wordt. Hij vreesde een huuropzegging omdat het sportpark dit jaar vrij moest komen. Van den Berg verzekert hem dat ERC er nog kan blijven. „Dan hoop ik wel dat er volgende winter geen pak sneeuw valt, dan stort ons dak in.” Want hoewel het onderkomen sloopwaardig is, stopt de club er geen cent meer in. „We hebben alles nodig voor de nieuwbouw.”