Jeugdteams vallen om door gebrek aan vrijwilligers: “Als ouders niet helpen, houdt het op”

Jeugdteams vallen om door gebrek aan vrijwilligers: “Als ouders niet helpen, houdt het op”
13 oktober 2022 Reacties uitgeschakeld voor Jeugdteams vallen om door gebrek aan vrijwilligers: “Als ouders niet helpen, houdt het op” Bestuurders,Clubnieuws admin

Zo’n veertig kinderen hebben van de ene op de andere dag geen voetbalteam meer. Oorzaak: een schreeuwend tekort aan vrijwilligers bij v.v. Victoria ’28 in Enschede. “Dit is pijnlijk, en echt iets van deze tijd”, zegt voorzitter Gerard Tenniglo. De club houdt nu noodgedwongen ouder-kindgesprekken voordat ze nieuwe leden aannemen.

Tenniglo ziet het bergafwaarts gaan sinds corona. “We hebben toen geprobeerd alles zoveel mogelijk door te laten gaan, zeker in de zomer. Maar in die tijd mochten ouders niet op het complex komen.”

Puberteams

De voorzitter vermoedt dat veel ouders toen het contact met de club zijn verloren. “Ouders zijn vaak wél betrokken bij de selectieteams. Bij de jongere teams komen ze ook allemaal mee, om veters te strikken, dat soort dingen.”

Maar ouders van puberkinderen zijn volgens Tenniglo massaal afgehaakt. “Soms is er niet één ouder die de kinderen naar uitwedstrijden kan brengen, en dat uit een poule van 80 ouders. Toen zei de trainer ook: waar sleur ik aan? dit gaat hem niet worden.”

‘Betrokkenheid is nihil’

De voorzitter zag geen andere oplossing dan de twee ‘puberteams’ uit de competitie te halen. Er zijn te weinig trainers, vlaggers, rijders. “We hebben sessies georganiseerd om dit met ouders te bespreken, waarbij dan maar 6 van de 80 ouders komen. De betrokkenheid van ouders is nihil, iedereen is druk.”

“Echt iets van de laatste tijd”, zegt Tenniglo. “En ik hoor dat het bij andere verenigingen net zo is, vooral bij de teams van 15-jarigen.”

Ouder-kindgesprekken

Om te voorkomen dat de club opnieuw teams moet opheffen, organiseert het bestuur ouder-kindgesprekken. “Dat is een kort kennismakingsgesprek die we houden met ouders van nieuwe leden. Om kennis te maken en te vragen of ze bereid zijn om mee te helpen. Je hoeft er echt niet elke dag te zijn, maar in een poule meedraaien moet toch mogelijk zijn?”

Als het aan Tenniglo ligt, maken de twee teams een doorstart. “Als de ouders het willen kan het, en gaan we kijken naar een oplossing rond de kerst. Dat aanbod staat nog steeds.”