Hondstrouw met rood-blauw hart

Hondstrouw met rood-blauw hart
7 mei 2021 Reacties uitgeschakeld voor Hondstrouw met rood-blauw hart Bestuurders,Clubnieuws admin

EVV Phenix 100 jaar

Met het rondsturen van een zelfgemaakte promofilm viert voetbalclub EVV Phenix deze week het 120-jarig bestaan. Andere festiviteiten zijn vanwege corona uitgesteld.

HANS ASSINK, 7 mei 2021

Feest bij Phenix, dat 120 jaar bestaat. Vanaf links: secretaris Jarno Bosch, Henk ter Heegde, Tineke de Wit en Henk te Nijenhuis. ANNINA ROMITA

FEEST BIJ PHENIX, DAT 120 JAAR BESTAAT. VANAF LINKS: SECRETARIS JARNO BOSCH, HENK TER HEEGDE, TINEKE DE WIT EN HENK TE NIJENHUIS. FOTO: ANNINA ROMITA

Er wordt meer feest gevierd dit jaar. “De feestavond willen we in november arrangeren en het Harm Post Toernooi staat voor 28 augustus op de agenda. Het is belangrijk als het veteranentoernooi door kan gaan”, zegt Henk te Nijenhuis, voorzitter van de jubileumcommissie van Phenix.

Afgelopen zondag kwam de jubileumcommissie bij elkaar om de puntjes op de i te zetten voor de promofilm die de leden is gemaakt. Met een drone zijn opnamen gemaakt van het sportcomplex aan de Zuid Esmarkerrondweg. “We hebben ook interviews met leden afgenomen en samen met unieke foto’s uit het archief is het een sfeerfilm geworden”, vertelt Henk te Nijenhuis. “Om een positieve indruk van de vereniging te geven.”

De interviews worden gehouden met erelid Marinus Albers (92), oud-penningmeester Lidy Roordink en clubscheidsrechter Maikel Albers. “Maikel is de grote animator van de kantine en organiseert ook hemelvaartsfietstochten”, zegt Te Nijenhuis.

Van Voorwaarts tot Phenix

Phenix heette bij de oprichting op 5 mei 1901 Voorwaarts. De club is een samenvoeging van Voorwaarts en Koningin Wilhelmina en speelde aan de Kuipersdijk. Andere locaties waar de club voetbalde zijn Lonneker, het Volkspark en de Hengelosestraat. Bij de intrede in de NVB werd besloten de naam Voorwaarts te wijzigen in EVV.

De naam Phenix is van 1925 en komt van de samenvoeging van Fiks of Niks. “En Phenix verwijst naar de mythische vogel van de Egyptenaren die zich in het vuur stortte als hij oud werd en vervolgens weer verjongd uit de as herrees”, zegt Jarno Bosch, de secretaris van Phenix, dat sinds 1949 zetelt aan de Zuid Esmarkerrondweg.

Klein maar compleet

De club telt nu 185 leden. De keus om met het eerste elftal van de zondag naar de zaterdag te gaan pakt goed uit, stelt Bosch. “We zijn een heel klein clubje, maar we hebben weer nieuwe aanwas. We hebben er een aantal leden bij gekregen voor de zaterdag. Straks hebben we twee elftallen op de zaterdag en twee op de zondag. Dit seizoen zijn we al begonnen met een 35-plus team op de vrijdagavond en we zijn druk bezig met een dameselftal. Dat is zo goed als rond en daar zijn we heel blij mee.” Een afdeling walking football onder leiding van Leo de Boer hoort er ook bij.

Het nieuwe elan binnen de club komt ook door de nieuwe trainer die is aangesteld, Danny Bremer. “We hebben de technische staf uitgebreid”, zegt Bosch. “Roy Lammerts is nu de vaste keeperstrainer, Edwin Voets en Jeffrey Spijk zijn de leiders, Mattie Bremer, de vader van, is materiaalman en Johnny Boer is grensrechter.”

Jeugd is er niet bij Phenix. En toch ook weer wel. “Zo’n vijftien jaar geleden hadden we wel veel jeugd, maar dat is een beetje uit elkaar gevallen”, zegt Bosch. “Met de renovatie van Velve-Lindenhof zijn er veel leden verhuisd en naar een andere club gegaan. De F-jes, de C- en de A-jeugd: het is allemaal verleden tijd.”

Lid vanaf geboorte

Bosch is nu 23 jaar lid van Phenix. Marinus Albers spant de kroon met 82 jaar. Het jongste lid? Bosch: “Een paar maanden oud. Veel jongens maken hun kind al lid op de dag dat ze vader worden. Tot aan het zesde jaar zijn ze contributievrij.”

Phenix is een volksclub, waarbij het saamhorigheidsgevoel voorop staat, stelt Bosch. “Als je vader bij Phenix voetbalde, dan ging je als zoon ook bij Phenix voetballen”, schetst de secretaris. “Dat is precies het probleem wat we nu hebben”, zegt Te Nijenhuis, met het oog op het ontbreken van jeugdige voetballers.

De oudste elftalfoto van de 120- jarige voetbalclub Phenix in Enschede. Deze is gemaakt in het oprichtingsjaar 1901. PHENIX

DE OUDSTE ELFTALFOTO VAN DE 120- JARIGE VOETBALCLUB PHENIX IN ENSCHEDE. DEZE IS GEMAAKT IN HET OPRICHTINGSJAAR 1901.

‘Geen best’ imago

Te Nijenhuis is al 55 jaar lid. Hij voetbalde in de jaren 70 nog met Phenix in de derde klasse. De voorzitter van de jubileumcommissie vindt het jammer dat de club ‘geen best’ imago heeft. “We hebben leden van allerlei pluimage die met zijn allen door één deur kunnen. Als aanvoerder had ik vroeger te maken met scheidsrechters die dachten dat Phenix fluiten een lastige dag zou worden. Dan zei ik vooraf dat hij alleen op de nummers 6, 8 en 10 hoefde te letten en dan ging alles goed. Bij Phenix wordt alles gauw uitvergroot. Ik hoop dat mensen daar anders in gaan staan. Ik was geen 55 jaar lid gebleven als er steeds trammelant was geweest. Je hebt een rood-blauw hart of je hebt het niet.”

Phenix-voetballers worden ook ‘boys van de Balkan’ genoemd. “Het komt van een oudere garde straatvoetballers die de vereniging zijn ingerold”, aldus secretaris Bosch. “We hebben ook jarenlang een carnavalsvereniging gehad, de Balkankeerlkes. Op een bepaald moment waren we met 160 leden de grootste van Enschede. Maar het carnaval is doodgebloed. Bij de laatste keer Früschoppen was ik de laatste onofficiële prins. De laatste echte prins was Richard Hoekstra.”

Boefjes

De vorig jaar overleden erevoorzitter Henk van Tubbergh wordt ook nog gememoreerd. Bosch: “Hij is een jaar of achttien voorzitter geweest en heeft heel veel voor de club betekend.” Te Nijenhuis: “Het was een correcte, welbespraakte man. We zijn best wel een vereniging van boefjes maar alle leden spraken hem met u aan. Een bijzondere man.”

De witte feniks bij de entree van Phenix. EMIEL MUIJDERMAN

DE WITTE FENIKS BIJ DE ENTREE VAN PHENIX. FOTO: EMIEL MUIJDERMAN