Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen
Van en voor de Enschedese voetbalverenigingen
met tips Ouders die hun mond niet houden, tegenstanders die met elkaar op de vuist gaan en spelers die schreeuwen. Agressie en grensoverschrijdend gedrag zijn terugkerende thema’s bij sportverenigingen in Twente. Maar wat kun je doen als er iets gebeurt? Agressiecoach Mark van Dieren geeft tips. „Vecht vooral niet mee.”
Fleur Rutenfrans 23-03-25, De Twentse Courant Tubantia Editie Oldenzaal
Op de sportvelden in Twente gaat het weleens mis. Dat geeft Ivo Zekhuis eerlijk toe, de voorzitter van de voetbalclub SDC’12 uit Denekamp. Zekhuis: „Schreeuwende ouders langs de lijn, spelers die de scheidsrechter uitschelden, opstootjes op het veld en het besmeuren van kleedkamers.” Het gebeurt niet alleen bij de voetbalclubs in de regio. Ook de hockeyclub Bully in Oldenzaal heeft last van ongeregeldheden.
Uit onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia blijkt dat bijna 70 procent van de deelnemende verenigingen probeert agressief en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen of in de kiem te smoren. De sportclubs hebben een vertrouwenspersoon en een protocol voor veiligheid. Maar wat moet je doen als er iets op het sportveld gebeurt? Hoe handel je? Dat weet Mark van Dieren, de directeur en agressiecoach van React Advies & Training.
Tip 1: Trainers en spelers moeten goed met hun emoties omgaan
Van Dieren: „Het is belangrijk dat trainers en spelers goed met hun emoties omgaan. Ik raad alle clubs aan spelers niet alleen te leren voetballen, maar ook te leren hoe ze moeten dealen met emoties. Een speler mag boos of teleurgesteld zijn. Dat hoort bij de sport, maar daarbij moet het blijven. Daar heeft de trainer een aandeel in. Gaat hij tekeer tegen de scheidsrechter? Dan doen zijn spelers dat ook. Kijk naar Arne Slot, de trainer van Liverpool. Over het algemeen is hij kalm. Dat geeft hij door aan zijn spelers.”
Tip 2: Spreek de schreeuwende ouders aan op hun gedrag
„Er staan altijd ouders langs de lijn die denken dat ze het beter weten dan de trainer of coach. Zij bemoeien zich met het spel, roepen naar de scheidsrechter. Daar mag je iets van zeggen, maar zorg er wel voor dat je het goede moment kiest. Spreek bijvoorbeeld een ouder in de rust of na de wedstrijd aan. Dan zit de persoon minder hoog in z’n emotie. En houd ze waar nodig een spiegel voor. Zeg dat een wedstrijd fluiten niet gemakkelijk is, zeg dat zij dat zelf eens moeten proberen. Spreek in elk geval iemand niet aan in de kantine als die al zes bier op heeft.”
Tip 3: Zorg voor een aanspreekpunt op het sportpark
„De gedragsregels bij een sportclub moeten duidelijk zijn. Een club kan bijvoorbeeld bijeenkomsten houden voor spelers en ouders om die regels duidelijk te maken. Verder is het belangrijk om bij wedstrijden een aanspreekpunt te hebben. Een soort van veiligheidscoördinator of een commissie van ouders die zich bezighoudt met een veilig sportklimaat. Die persoon kan toeschouwers aanspreken op hun gedrag. Dat zorgt voor veel meer rust langs de lijn.”
Tip 4: Vecht vooral niet mee
„Het komt weleens voor dat de spelers, de trainers en de toeschouwers elkaar in de haren vliegen als de scheidsrechter een rode kaart trekt. Dan moet je niet meevechten als het uit de hand loopt. Dan moet je proberen de boel te de-escaleren. Probeer mensen weg te halen, probeer rustig met ze te praten en ze af te leiden. Vertrouw je het niet? Haal de veiligheidscoördinator erbij of bel de politie.”
De Twentsche Courant Tubantia heeft onderzoek gedaan naar de sportverenigingen in Noordoost-Twente. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de sportclubs in de regio voor verschillende uitdagingen staan de komende jaren. In een reeks verhalen neemt deze krant u mee in die uitdagingen.
Lees ook: